21-08-2015
Πιο επιθετικό το μελάνωμα σε όσους έχουν λιγότερες ελιές

photo

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που έχουν πολλούς σπίλους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα. Ωστόσο, αυτοί με λιγότερες ελιές ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πιο επιθετική μορφή της νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 281ασθενών με μελάνωμα: οι 89 είχαν περισσότερους από 50 σπίλους  και οι 192 είχαν λιγότερους από 50.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με τις λιγότερες ελιές είχαν παχύτερο και πιο επιθετικό μελάνωμα και ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν σε μεγαλύτερη ηλικία από ό, τι εκείνοι με περισσότερες ελιές.

 

«Οι γιατροί συνήθως εκπαιδεύουν τους ασθενείς με μεγάλο αριθμό σπίλων για τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης δρ Caroline Kim, διευθύντρια της Κλινικής Μελαγχρωματικών Αλλοιώσεων, στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη.

 

«Κατά συνέπεια, τα άτομα με πολλές ελιές ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις του δέρματος, που σημαίνει ότι το μελάνωμά τους θα πρέπει να ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο, όταν θα είναι λεπτότερο και λιγότερο επιθετικό» εξήγησε η ίδια.

 

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα μελανώματα δεν είναι όλα ίδια γενετικά. Σύμφωνα με την Kim, είναι πιθανόν να υπάρχουν διαφορετικά «μονοπάτια» που οδηγούν το μελάνωμα σε αυτές τις δύο ομάδες ασθενών και διαμορφώνουν τους διαφορετικούς βαθμούς επιθετικότητας. Εάν οι ασθενείς με λιγότερους σπίλους είναι πιο επιρρεπείς σε επιθετικό μελάνωμα, θα πρέπει και αυτοί να εκπαιδεύονται και να υποβάλλονται σε εξετάσεις τακτικά, όπως και αυτοί με τους πολλού σπίλους.

 

Η μελέτη θα παρουσιαστεί σε συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, στη Νέα Υόρκη.