22-08-2015
Πιο αδύνατοι οι καλοφαγάδες

photo

Ο χαρακτηρισμός «καλοφαγάδες» παραπέμπει σε επιτραπέζιες κραιπάλες και παραπανίσια κιλά. Νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι μια τέτοιου είδους σχέση με το φαγητό μπορεί τελικά να βοηθάει τους ανθρώπους να παραμένουν λεπτοί.

 

Τους αρέσει να μαγειρεύουν, να ανακαλύπτουν τις νέες διατροφικές τάσεις και να δοκιμάζουν οποιοδήποτε νέο πιάτο. Κι ενώ θα περίμενε κανείς αυτοί οι άνθρωποι να έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, κάνουν την έκπληξη.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ εξέτασαν περίπου 500 γυναίκες από την Αμερική, όλων των υποβάθρων και τρόπων ζωής, κάνοντάς τους λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που έτρωγαν πιο «περιπετειωδώς», όπως για παράδειγμα εκείνες που δοκίμαζαν πολλά νέα τρόφιμα όπως kimchi, κουνέλι, φύκια, αυγά ορτυκιού και seitan, είχαν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ από τις γυναίκες που δεν το έκαναν.

 

Ο λόγος; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απάντηση βρίσκεται στην κουζίνα.

 

Η έρευνα έδειξε ότι οι καλοφαγάδες ήταν πιο πιθανό να φιλοξενήσουν τους φίλους τους για δείπνο και ότι αντιμετώπιζαν το μαγείρεμα ως έναν τρόπο για να συνδέονται με την  παράδοση, δύο δείκτες που σημαίνουν ότι μαγείρευαν πιο συχνά στο σπίτι. Και αυτό είναι μια σημαντική συνήθεια, καθώς από προηγούμενες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι το μαγείρεμα είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν οι θερμίδες και να διατηρηθεί ένας χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος.

 

Οι τολμηροί στο φαγητό ανέφεραν, επίσης, ότι ανησυχούσαν λιγότερο για την δυσκολία της παρασκευής του και για το κόστος του. Δεδομένου ότι ορισμένα υγιεινά τρόφιμα όπως το φρέσκο άπαχο κρέας, τα θαλασσινά, τα 100% προϊόντα ολικής άλεσης και τα ωμά λαχανικά μπορεί να είναι πιο ακριβά ή / και να απαιτούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας στην κουζίνα, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι οι καλοφαγάδες είναι διατεθειμένοι να κάνουν πιο ακριβές αλλά και πιο υγιεινές επιλογές.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για όσους κάνουν δίαιτα, διότι δείχνουν ότι η προώθηση της «περιπετειώδους» διατροφής μπορεί τελικά να παρέχει στους ανθρώπους και κυρίως στις γυναίκες, έναν τρόπο για να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, χωρίς να αισθάνονται ότι περιορίζονται από μια αυστηρή δίαιτα.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.