24-08-2015
Τατουάζ: Είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

photo

Η εγκυμοσύνη είναι μια ευαίσθητη περίοδος, κατά την οποία συντελούνται πολλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Κατά συνέπεια, η απόφασή της να κάνει τατουάζ ενόσω κυοφορεί, ενδεχομένως να μην είναι και τόσο ασφαλής επιλογή.

 

Μέχρι σήμερα, λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με την ασφάλεια των χρωμάτων του δέρματος, που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ, κατά τη διάρκεια της κύησης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, είναι πιθανό οι χημικές αυτές ουσίες να μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του βρέφους κατά την διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι άγνωστοι, όπως είναι και οποιεσδήποτε επιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο μωρό κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της εγκυμοσύνης.

 

Αλλεργικές αντιδράσεις

 

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τατουάζ (ή και αργότερα), μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί γιατροί (και δερματοστίκτες) συνιστούν την αποφυγή του σε γυναίκες που κυοφορούν.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας αλλάζει με απρόβλεπτους τρόπους. Η υφή των μαλλιών της, η αίσθηση της όσφρησής της και η ευαισθησία του δέρματός της μπορεί να είναι διαφορετικά από ό, τι ήταν πριν από την εγκυμοσύνη. Ακόμα κι αν είχε κάνει τατουάζ χωρίς πρόβλημα πριν μείνει έγκυος, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει αν αυτή τη φορά θα παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι από ήπια έως απειλητική για τη ζωή της.

 

Λοιμώξεις από ιούς

 

Μια άλλη ανησυχία των γιατρών είναι ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου ιού, όπως η ηπατίτιδα Β και ο HIV. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, συνιστάται στις γυναίκες να κάνουν το τατουάζ τους αφού γεννήσουν.

 

Κίνδυνος κατά την επισκληρίδειο

 

Ορισμένοι αναισθησιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τα τατουάζ στη μέση, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατά την εφαρμογή της επισκληριδίου  αναισθησίας, να μεταφερθεί μέσω της βελόνας χρωστική ουσία στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης και στον μυελό των οστών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, ωστόσο, έχουν γίνει πολύ λίγες σχετικές μελέτες και καμία από αυτές δεν έχει βρει πειστικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

 

Tips


  • Συζητήστε τους προβληματισμούς σας με τον  μαιευτήρα σας και τον δερματοστίκτη που έχετε επιλέξει.

 

  • Αν τελικά αποφασίσετε να το κάνετε, φροντίστε να γίνει σε οργανωμένο εργαστήριο, που τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

 

  • Θυμηθείτε ότι η εγκυμοσύνη θα τεντώσει το δέρμα σας, οπότε επιλέξτε την περιοχή για το τατουάζ σας αναλόγως.