26-08-2015
Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βλάπτουν τις νεανικές επιδερμίδες

photo

Έκπληξη προκαλεί μια νέα μελέτη από την Αμερική, καθώς δείχνει ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητες για την επούλωση και την υγιή αναγέννηση του δέρματος στους νέους ανθρώπους.

 

Εδώ και χρόνια οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων ισχυρίζονται ότι τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα που επανορθώνουν το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα, από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (μόρια που παράγονται από τον οργανισμό) και διαμηνύουν ότι οι βλάβες αυτές είναι μια σημαντική αιτία της γήρανσης του πληθυσμού.

 

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών, συχνά, δεν είναι μόνο περιττά, αλλά μπορούν, επίσης, να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

 

Νέες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων των βιταμινών C και E μπορούν να απενεργοποιήσουν την ικανότητα του οργανισμού να αυτοπροστατεύεται ενάντια στις ασθένειες και βλάβες, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Επιπλέον, βρήκαν ότι τα συμπληρώματα των ίδιων βιταμινών μπορούν να περιορίσουν τα οφέλη της άσκησης.

 

Οι βιταμίνες C και Ε είναι «πρωταγωνίστριες» στη βιομηχανία της αντιγήρανσης και της ομορφιάς, η οποία τα εμπορεύεται σαν ελιξίριο της νεότητας. Όμως, η νέα έρευνα αναφέρει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

 

Οι ελεύθερες ρίζες πιστεύεται ότι μπορούν να διασπάσουν τις προστατευτικές μεμβράνες των κυττάρων μας και να βλάψουν το DNA στο εσωτερικό τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων καθώς και να αυξήσει το  κίνδυνο των καρκινικών μεταλλάξεων.

 

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γήρανση Buck, δημοσίευσε αυτό το μήνα μια εργασία που υποδηλώνει ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητες για την επούλωση του δέρματος και την υγιή αναγέννησή του σε άτομα κάτω των 50 ετών.

 

Όταν οι επιστήμονες ανέθρεψαν ποντίκια που παρήγαγαν πλεόνασμα ελευθέρων ριζών (προκειμένου να αντανακλάσουν  τις επιδράσεις στον άνθρωπο), ενώ περίμεναν να δουν επιτάχυνση της γήρανσης, βρήκαν ότι το δέρμα των τρωκτικών βελτιώθηκε. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στους ανθρώπους, μέχρι την ηλικία των 50 χρόνων, οι ελεύθερες ρίζες είναι στην πραγματικότητα επωφελείς.

 

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε πέρα από τη ζωή στο σύνολό της, όταν εξετάζουμε τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη διαδικασία της γήρανσης», δήλωσε ο καθηγητής Judith Campisi, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γήρανση Buck. «Σε αυτή την περίπτωση, διαπιστώσαμε απρόβλεπτες επιδράσεις: Οι μηχανισμοί που μας ωφελούν, όταν είμαστε νέοι, προκαλούν προβλήματα καθώς γερνάμε».