28-08-2015
Μελάνωμα: Ώρα για χαρτογράφηση!

photo

Ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος; Η χαρτογράφηση μπορεί να σώσει τη ζωή σας.


Αν έχετε μεγάλο αριθμό σπίλων ή οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό με δυσπλαστικούς σπίλους ή κακόηθες μελάνωμα, τότε η χαρτογράφηση είναι μια εξέταση στην οποία θα πρέπει απαραιτήτως να υποβάλλεστε, καθώς αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

 

Με τη χρήση του χαρτογράφου (μηχάνημα με το οποίο πραγματοποιείται η εξέταση), γίνεται μία μακροσκοπική φωτογράφηση περιοχών του σώματος και με τη χρήση του δερματοσκοπίου, το  οποίο δίνει μεγάλη μεγέθυνση, μια επιμέρους αναλυτική φωτογράφιση των ύποπτων σπίλων. Οι εικόνες αυτές αρχειοθετούνται και έτσι οι γιατροί τις ελέγχουν και τις συγκρίνουν με τις αντίστοιχες του παρελθόντος. Αυτός είναι ένας τρόπος για να εντοπίσουν τους νέους σπίλους αλλά και να εξετάσουν τους ήδη υπάρχοντες για επικίνδυνες αλλαγές.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς η χαρτογράφηση αποτελεί  ένα καλό εργαλείο για να κρίνει ο δερματολόγος αν είναι σοβαρά ή ύποπτα κάποια στοιχεία στο δέρμα και να προχωρήσει σε αφαίρεση αυτών. Πρέπει να εφαρμόζεται κάθε 6μήνες- 1 χρόνο (ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου) και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να γίνεται τη συγκεκριμένη περίοδο. Είναι μία εξέταση χωρίς ακτινοβολία και εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες. Ο χαρτογράφος στα χέρια ενός ειδικού δερματολόγου έχει αξία, ενώ στα χέρια μη ειδικού είναι ακόμα και επικίνδυνος, τονίζουν οι ειδικοί, γι' αυτό προσέξτε πού θα απευθυνθείτε.