29-08-2015
Άνδρες έτοιμοι για ό(π)λα: Ποια η σχέση ανασφάλειας-βίαιης συμπεριφοράς

photo

Όταν ένας άνδρας ανησυχεί για τον ανδρισμό του και νιώθει ότι δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές νόρμες σχετικά με αυτόν, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσει βίαιη και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Αν και συχνά θεωρείται ότι οι «σκληροί» άνδρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε πράξεις βίας, τα επιστημονικά στοιχεία, φαίνεται να διαφωνούν. Σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν, οι άνδρες που νιώθουν ότι δεν ανταποκρίνονται στις νόρμες που «συνοδεύουν» την αντρική συμπεριφορά  και ανησυχούν γι' αυτό, μπορεί να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε βίαιες πράξεις και μάλιστα με τη χρήση όπλων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες,  όταν ένας άντρας αντιλαμβάνεται (σωστά ή λανθασμένα) ότι είναι λιγότερο αρσενικό από ότι τα παραδοσιακά κοινωνικά πρότυπα «υπαγορεύουν» και αισθάνεται ότι οι άλλοι τον βλέπουν με τον ίδιο τρόπο, θεωρείται ότι έχει «αναντιστοιχία ρόλου σε σχέση με το φύλο» και η ένταση που αισθάνεται είναι γνωστή ως «στρες αναντιστοιχίας».

 

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα που εξέταζε το πώς οι άνδρες συμμετέχοντες αντιλαμβάνονταν τα πρότυπα αρρενωπότητας και πώς η δική τους αυτο-εικόνα ταίριαζε με αυτήν την αντίληψη. Οι 600 συμμετέχοντες, ηλικίας 18-50 ετών, ρωτήθηκαν αν είχαν την αίσθηση ότι είναι τόσο «αρσενικά» όσο και ο μέσος άνδρας ή αν θα ήθελαν να είναι πιο macho. Η έρευνα περιλάμβανε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ουσιών και τη βίαιη συμπεριφορά.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλό «στρες αναντιστοιχίας» είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι βίαιοι από τους άνδρες που δεν ανησυχούσαν τόσο για τον ανδρισμό τους. Οι δύο ομάδες, ωστόσο, δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

 

«Οι ερευνητές δεν παρείχαν στους συμμετέχοντες ένα καθορισμένο πρότυπο ανδρισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες ερμήνευαν τους macho άνδρες ως επιθετικούς και υπερσεξουαλικούς, ενώ άλλοι τους αντιλαμβάνονταν ως καλούς συζύγους και πατέρες», αναφέρει ο Dennis Reidy, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στον τομέα της Συμπεριφοράς, στα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

 

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι άνδρες που διαγνώστηκαν με «αναντιστοιχία ρόλου σε σχέση με το φύλο» και «άγχος αναντιστοιχίας» ανέφεραν ότι μετείχαν σε επιθέσεις που προκάλεσαν τραυματισμούς κατά 348 % περισσότερο από ό, τι οι άνδρες με χαμηλότερο «άγχος αναντιστοιχίας».

 

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι προσπάθειες για τη μείωση της επικίνδυνης συμπεριφοράς των ανδρών θα πρέπει να επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο τα αγόρια και οι άνδρες εσωτερικεύουν τα πρότυπα αρρενωπότητας που υπαγορεύει η κοινωνία (τα κάνουν  συμπεριφορές)  και στο πώς αυτά μπορούν να τους προκαλέσουν άγχος.