01-09-2015
Οι ηλικιωμένοι γίνονται εξυπνότεροι, αλλά...

photo

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών έχουν ολοένα και καλύτερη γνωστική λειτουργία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ταυτόχρονα, όμως, η μέση σωματική υγεία τους έχει μειωθεί.

 

Ανατρεπτικά σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι τα ευρήματα νέας μελέτης που εξέτασε την πορεία των γνωστικών και σωματικών λειτουργιών  των ηλικιωμένων, στο πέρασμα του χρόνου.

 

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί για τον πληθυσμό από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA), στη Βιέννη, διερευνούν νέους τρόπους για να μετρήσουν την ηλικία, εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και όχι στον αριθμό των ετών που έχουν ζήσει. Η νόηση συνήθως αρχίζει να μειώνεται με την ηλικία και αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που χρησιμοποιούν οι δημογράφοι για να κατανοήσουν πώς κάποιες ομάδες πληθυσμού γερνούν με μεγαλύτερη «επιτυχία» από ότι άλλες.

 

Η νέα μελέτη στηρίχθηκε σε στοιχεία αντιπροσωπευτικής έρευνας από τη Γερμανία, που εξέτασε τη γνωστική ταχύτητα επεξεργασίας, την φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων το 2006 και ξανά το 2012. Ύστερα από ανάλυση των στοιχείων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες των γνωστικών τεστ αυξήθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο των 6 ετών που διήρκησε η έρευνα, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 90 ετών. Αντίθετα, η σωματική λειτουργία και η ψυχική υγεία μειώθηκαν, ιδίως στους άνδρες ηλικίας 50-64 ετών, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν ολοένα και περισσότερο καλή υγεία, είναι δηλαδή «νεότεροι» κατά πολλούς τρόπους από ό, τι οι προηγούμενες γενιές με την ίδια χρονολογική ηλικία, με τις σωματικές και γνωστικές μετρήσεις να δείχνουν βελτίωση σε σχέση με το χρόνο. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει αποκλίνουσες τάσεις με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ γνωστικής και σωματικής λειτουργίας.

 

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα διαφορετικά αποτελέσματα μπορούν να εξηγηθούν από την αλλαγή του τρόπου ζωής», εξηγεί η ερευνήτρια στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Πληθυσμού του IIASA και συγγραφέας της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, Nadia Steiber. «Η ζωή έχει γίνει πιο απαιτητική νοητικά, με την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας στον τομέα της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας, ακόμη και από μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και λόγω του ότι τα άτομα εργάζονται πλέον σε πνευματικά απαιτητικές δουλειές. Παράλληλα, βλέπουμε μια μείωση της σωματικής δραστηριότητας και αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας».

 

Μια δεύτερη μελέτη από ερευνητές πληθυσμού του IIASA, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Intelligence είχε παρόμοια αποτελέσματα, υποδηλώνοντας ότι οι ηλικιωμένοι έχουν γίνει πιο έξυπνοι και στην Αγγλία.

 

«Κατά μέσο όρο, τα αποτελέσματα των τεστ  ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών σήμερα αντιστοιχούν σε βαθμολογίες ανθρώπων νεότερων κατά 4-8 χρόνια», επισημαίνει η Valeria Bordone, επίσης ερευνήτρια του IIASA.

 

Και οι δύο μελέτες παρέχουν την επιβεβαίωση του φαινομένου «Flynn» -μια τάση ανοδικής πορείας στο πρότυπο τεστ νοημοσύνης από γενιά σε γενιά. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα εκπαίδευσης του πληθυσμού μπορούν να εξηγήσουν μέρος, αλλά όχι το σύνολο του αποτελέσματος.

 

Σύμφωνα με την Bordone, ωστόσο, η αυξανόμενη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, κατά την πρώτη δεκαετία του 2000, συμβάλλει επίσης σημαντικά στην εξήγηση του φαινομένου.

 

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ευρήματα ισχύουν για τη Γερμανία και την Αγγλία και η μελλοντική έρευνα μπορεί να παράσχει στοιχεία σχετικά με άλλες χώρες.