02-09-2015
Από επαγγελματίας, μητέρα: Το κόστος της μετάβασης

photo

Οι γυναίκες που αφήνουν τη δουλειά τους για να αναθρέψουν τα παιδιά τους, έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους, καθώς- εκτός των άλλων- θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν και την ταυτότητά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Ο δρόμος της εξόδου των μητέρων από την εργασία τους, για χάρη της ανατροφής των παιδιών τους, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και παρόλο που ο σκοπός είναι ιερός και τελικά προσφέρει ικανοποίηση, για να φτάσουν στο σημείο αυτό θα πρέπει να διανύσουν ένα δύσβατο μονοπάτι.

 

Μετά την έξοδο από τον επαγγελματικό στίβο, οι μητέρες επιδίδονται σε μια εξελισσόμενη πάλη μεταξύ της ταυτότητάς τους ως μητέρες και ως επαγγελματίες, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η διαδικασία μέσω της οποίας η επιλογή των γυναικών καταλήγει να αντιλαμβάνεται τελικά από τις ίδιες ως «σωστή» δεν συμβαίνει πριν την έξοδό τους από την εργασία, αλλά εκδηλώνεται μετά και εντείνεται με την πάροδο του χρόνου, αποκαλύπτει η μελέτη.

 

«Η ανάλυση της αίσθησης των μητέρων αποκάλυψε πώς η απόφασή τους να εγκαταλείψουν την εργασία τους, η οποία μπορει να προέκυψε από κοινωνικές και άλλες πιέσεις, έχει κόστος. Την έξοδο από το χώρο εργασίας συνοδεύουν μία σταδιακή απώλεια της επαγγελματικής ταυτότητας και ένας εξελισσόμενος αγώνας για αυτο-επαναπροσδιορισμό, ανέφεραν οι γυναίκες που είχαν ανάλογη εμπειρία», εξηγούν οι ερευνητές.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μητέρες, στη μελέτη αυτή, ήθελαν να εργάζονται και πολλές από αυτές θα μπορούσαν παράλληλα να φροντίζουν και τα παιδιά τους, αλλά παρ όλα αυτά εγκατέλειψαν την εργασία τους. Οι ιστορίες τους δεν ταιριάζουν στις δημοφιλείς αναπαραστάσεις των ΜΜΕ, που «θέλουν» τις επαγγελματίες να αφήνουν τη δουλειά τους, γιατί  ο αληθινός τους προορισμός είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

 

«Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότερες γυναίκες συμφιλιώνονται με την απώλειά τους, εν μέρει λόγω της αλλαγής των δικών τους προτεραιοτήτων και μέσω αυτής της διαδικασίας καταλήγουν στο ότι η «επιλογή» τους ήταν σωστή. Αλλά το να αποδέχονται ή να είναι ικανοποιημένες με το τελικό αποτέλεσμα, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση  με τις μητέρες που επέλεξαν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Πολλές από τις συμμετέχουσες, θα είχαν επιλέξει μια διαφορετική πορεία, αν είχαν και άλλες διαθέσιμες επιλογές», γράφουν οι ερευνητές.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Human Relations.