04-09-2015
Σεξ παντού και πάντα: Μήπως είστε σεξ junkie;

photo

Κοιμάστε και ξυπνάτε με το μυαλό σας στο σεξ, το σπίτι σας είναι γεμάτο περιοδικά πορνό  και ο υπολογιστής σας κατακλύζεται από ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου; Μάλλον έχετε εθιστεί.


Σας αρέσει το σεξ, θέλετε να κάνετε σεξ, κάνετε σεξ! Είστε ένας φυσιολογικότατος άνθρωπος και δεν χωράει καμία αμφιβολία, τουλάχιστον όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Τι γίνεται όμως όταν το σεξ μετατρέπεται σε αυτοσκοπό και συντρίβει οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον ή ασχολία; Όταν «υποδουλώνει» το μυαλό και τη σκέψη και κατευθύνει τη συμπεριφορά και τις πράξεις;

 

Εθισμός στο σεξ


Δεν πρόκειται για ψυχική νόσο, αλλά για διαταραχή, η οποία μπορεί να προκύψει σε ένα πρόσωπο στο μέσο της ζωής του και σταδιακά να παγιώνεται. Ο σεξουαλικός εθισμός μοιάζει πολύ με αυτόν στις ουσίες. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η «πρέζα» του εθισμένου είναι το σεξ. Η εμμονή αυτή τριβελίζει το μυαλό του 24 ώρες το 24ωρο και επειδή δεν είναι δυνατόν να το κάνει ανά πάσα στιγμή (είτε με παρτενέρ, είτε μόνος του με το γνωστό τρόπο), ψάχνει απεγνωσμένα χρόνο να ασχοληθεί με αυτό στα κρυφά. Σύμφωνα με τα κλινικά και ερευνητικά δεδομένα, εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες.  Ωστόσο, ενδεχομένως οι γυναίκες, να μην το εκδηλώνουν τόσο ανοιχτά, αφού δεν τους το επιτρέπει η κοινωνική και πολιτισμική τους θέση.

 

Η αρχή του τέλους


Ο εθισμός στο σεξ μπορεί να ξεκινήσει έτσι απλά. Εκεί που ξεφυλλίζετε ένα περιοδικό σεξουαλικού περιεχομένου για «πλάκα»,  συνειδητοποιείτε ότι σας αρέσει και το επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά. Το έτερον ήμισυ δεν ανταποκρίνεται στις «περίεργες» προτιμήσεις σας ή δεν την «βρίσκετε» πια με τον ίδιο τρόπο και αναζητάτε διέξοδο, είτε στη στον αγοραίο έρωτα, είτε στο διαδίκτυο, είτε στα one night stunds. Από εκεί και πέρα παίρνετε την... κάτω βόλτα. Όλο και περισσότερο, όλο και πιο διαφορετικό, όλο και πιο διεστραμμένο. Αυτή είναι μία πορεία  από την οποία δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τη στιγμή που θα εθιστεί και το τέλος είναι σχεδόν πάντα άδοξο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, μέσα στη δίνη του εθισμού, κατέθεσαν την περιουσία τους στον αγοραίο έρωτα, έχασαν τη δουλειά τους, διέλυσαν τις σχέσεις τους ή τις οικογένειές τους και τελικά έμειναν στον «άσσο».

 

Το προφίλ του sex junkie


Ο sex junkie έχει κάποιο κενό, ένα έλλειμμα το οποίο προσπαθεί να καλύψει. Το σεξ είναι γι' αυτόν μία επιβεβαίωση της ύπαρξής του. Αντιλαμβάνεται ότι έχει «κολλήσει», πολλές φορές θέλει να σταματήσει, αλλά δεν μπορεί. Έτσι, τον κυριεύουν αισθήματα ντροπής και τρέμει στην ιδέα της αποκάλυψης.

 

Επειδή έχει συναίσθηση του τι του συμβαίνει, οδηγείται συχνά σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, απόγνωση και τελικά, απομόνωση. Το βασικότερο στοιχείο για να σχεδιαστεί η απεξάρτηση είναι να εντοπιστεί ποια ανάγκη του ανακουφίζει και ποιο κενό του γεμίζει αυτή η δραστηριότητα.

 

4/09 Παγκόσμια Hμέρα Σεξουαλικής Υγείας