04-08-2017
Εφηβεία: Είμαι έτοιμη να κάνω έρωτα;

photo

Είναι ένα ερώτημα που «βασανίζει» πολλά κορίτσια της ηλικίας σου, ακόμα και μικρότερα ή μεγαλύτερα. Όμως την απάντηση  στον εαυτό σου μπορείς να τη δώσεις μόνο εσύ.

 

Η φίλη σου «το έχει κάνει», η ξαδέρφη σου επίσης, μέχρι και το «φυτό» της τάξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις κι εσύ. Ο έρωτας δεν έχει χρονικό περιθώριο που αν το ξεπεράσεις θα «καείς». Το πιθανότερο είναι να «καείς» αν το κάνεις τη λάθος στιγμή, για λάθος λόγους και με λάθος άνθρωπο.

 

Μη βιάζεσαι


Όσο μικρότερη είσαι τόσο δυσκολότερο είναι να διαχειριστείς μία ολοκληρωμένη σεξουαλική σχέση γι' αυτό και είναι προτιμότερο να δώσεις λίγο χρόνο. Μη βιαστείς για κανέναν λόγο αν εσύ δεν αισθάνεσαι έτοιμη, γιατί έτσι θα είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που θα σε ακολουθεί.  Δώσε στον εαυτό σου και στο σώμα σου την ευκαιρία να πειραματιστεί.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφράσεις το ερωτικό ενδιαφέρον σου, πριν φτάσεις στο... κρεβάτι. Το φλερτ, η συζήτηση, οι εκδηλώσεις θαυμασμού και συμπάθειας είναι μερικοί από αυτούς.  Οι ολοκληρωμένες ερωτικές εμπειρίες και η ερωτική πράξη είναι πολύ θετικά βήματα, αρκεί να συμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή.

 

Είμαι έτοιμη;


Αυτό είναι κάτι που καθορίζεται από πολλές παραμέτρους. «Είμαι έτοιμη» σημαίνει, είμαι σε μια σχέση, έχω εξαντλήσει τα προκαταρκτικά και έχω αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στο σύντροφό μου για να προχωρήσω πιο πέρα. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι ο έρωτας δεν είναι μόνο μια πράξη. Σημαίνει «συνάντηση» δύο σωμάτων και δύο ψυχισμών. Αυτό σημαίνει ότι για να είναι μία ευχάριστη εμπειρία θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει συναίσθημα και ψυχική συμμετοχή.

 

10 «λάθος» λόγοι για να κάνεις έρωτα


1. Γιατί θέλεις να μιμηθείς τους φίλους σου

2. Γιατί σε πιέζει ο/η σύντροφός σου

3. Γιατί θέλεις να αντιδράσεις στους γονείς σου

4. Γιατί θέλεις να αισθανθείς μεγάλη

5. Γιατί είσαι περίεργη να δεις πώς είναι

6. Για να σε αποδεχτούν τα παιδιά της παρέας

7. Γιατί αισθάνεσαι ανασφάλεια και πως θα χάσεις το σύντροφό σου

8. Γιατί βαριέσαι και θέλεις κάτι διαφορετικό

9. Γιατί δεν μπορείς να λες «όχι»

10. Γιατί όλοι οι άλλοι έχουν ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα

 

 

Αν το αποφασίσεις


Θα πρέπει να ξέρεις ότι οι ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις κρύβουν και κάποιους κινδύνους. Αν δεν παίρνεις τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης είναι πιθανό να έρθεις αντιμέτωπη με μια εγκυμοσύνη που θα σε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση ή με ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να βλάψει την υγεία σου (π.χ. χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη, έρπητας, ορισμένοι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδες

ή καρκίνο, AIDS).

 

Οπωσδήποτε προφυλακτικό


Το προφυλακτικό μπορεί να σε προστατέψει από πολλά (όχι όμως από όλα) σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και να σε «προφυλάξει» από μία εγκυμοσύνη. Είναι απλό στη χρήση και φθηνό και μπορείς να το βρεις εύκολα.

Ενημερώσου για τη σωστή χρήση του (υλικό που πρέπει να προτιμάς, πότε ακριβώς και πώς πρέπει να το φοράς, ημερομηνία λήξης κ.λπ) και μην κάνεις έρωτα ούτε ΜΙΑ φορά χωρίς προφυλακτικό.

 

Η πρώτη φορά


Συνήθως δεν είναι αυτό που φανταζόμαστε. Είναι πιθανό να νιώσεις πόνο ή ενόχληση ή/και να έχεις αίμα. Γι' αυτό μην τρομάξεις. Είναι κάτι φυσιολογικό και δεν θα είναι πάντα έτσι. Γενικά, για τα κορίτσια ισχύει ότι η πρώτη φορά δε δημιουργεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση, ακόμα και αν υπάρχει αγάπη. Η εξοικείωση έρχεται σιγά-σιγά, καθώς, προοδευτικά, ανακαλύπτουν το σώμα τους. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να προσποιείσαι ότι το ευχαριστήθηκες. Άλλωστε, δεν είσαι η μόνη.

 

Πηγές: www.youth-health.gr,    www.aboutyouth.gr