08-09-2015
Ερευνητές ανακάλυψαν πιθανή θεραπεία για τις αλλεργίες

photo

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε έναν μηχανισμό που σταματά την υπερβολική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στις αλλεργιογόνες ουσίες (αλλεργία), κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια νέα θεραπεία.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα σε όλη τη ζωή τους. Μέχρι σήμερα, δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική θεραπεία, έτσι ώστε ο οργανισμός να «μάθει» να σταματά την υπερβολική αντίδραση.

 

Ωστόσο, επιστήμονες από το Ελβετικό Ινστιτούτο Ερευνών Αλλεργίας και Άσθματος (SIAF) στο Νταβός, από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, από το Ινστιτούτο Ερευνών RIKEN στη Γιοκοχόμα και από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ανακάλυψαν πρόσφατα ένα μηχανισμό που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο τρόπο χειρισμού των αλλεργιών.

 

Τα μαστοκύτταρα (μεγάλα ιστικά κύτταρα που μοιάζουν με βασεόφιλα) παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία την νόσου των αλλεργιών: Ως αντίδραση προς ένα αλλεργιογόνο - για παράδειγμα γύρη, σκόνη ή ακάρεα - απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες ουσιών, με αποτέλεσμα να ξεκινάει μια φλεγμονώδης διαδικασία. Ο επικεφαλής της μελέτης Hideaki Morita και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι τα μαστοκύτταρα δεν είναι μόνο «κακά», αλλά και να έχουν μια «θετική πλευρά»: Απελευθερώνουν την ουσία ιντερλευκίνη-2 που προκαλεί την παραγωγή ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία ονομάζονται Τ- ρυθμιστικά κύτταρα (Treg). Τα Treg κύτταρα μπορούν να καταστείλουν την αλλεργική φλεγμονώδη διαδικασία στους αεραγωγούς που προκαλούνται από την ιντερλευκίνη-10.

 

Είναι ήδη γνωστό ότι τα Treg κύτταρα μπορούν να υποτάξουν την υπερβολική ανοσοαπόκριση και την προκύπτουσα φλεγμονή. Για παράδειγμα, οι ενέσεις με τα Treg κύτταρα εμποδίζουν τις αυτοάνοσες ασθένειες σε ποντικούς. Ωστόσο, για τις θεραπείες με  κύτταρα Treg απαιτείται μεγάλη ποσότητα των συγκεκριμένων κυττάρων. Στο αίμα, υπάρχουν μόνο λίγα από αυτά και in vitro είναι δύσκολο να παραχθούν. Χρησιμοποιώντας τα μαστοκύτταρα, τα Treg κύτταρα θα μπορούσαν εύκολα να παραχθούν στο εργαστήριο, σε μεγάλες ποσότητες. «Ο μηχανισμός που ανακαλύψαμε, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο τρόπο διαχείρισης των αλλεργιών», επισημαίνει ο Hideaki Morita.