01-06-2017
Πώς το στρες στην παιδική ηλικία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

photo

Μπορούν τα αρνητικά βιώματα στην παιδική ηλικία να επηρεάσουν την ικανότητά σας να αποκτήσετε τα δικά σας παιδιά; Νέα έρευνα εξετάζει το μηχανισμό με τον οποίο οι αρνητικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία έχουν επιπτώσεις στη γυναικεία γονιμότητα.

 

Οι στρεσογόνες καταστάσεις που έχουν ζήσει οι γυναίκες ενώ ήταν παιδιά φαίνεται να έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητά τους ως ενήλικές, μέσω των διαταραχών της περιόδου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 774 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, 195 εκ των οποίων ήταν έγκυες. Μέσα από έναν συνδυασμό προσωπικών συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων, ανέλυσαν τις δυσκολίες γονιμότητας που αντιμετώπισαν, τις διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου τους και τις αρνητικές εμπειρίες στην παιδική τους ηλικία.

 

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν βιώσει αρνητικά γεγονότα στην παιδική ηλικία ( π.χ.  «κακοποίηση, παραμέληση, δυσλειτουργία της οικογένειας ή κατάχρηση ουσιών των γονέων) ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας και απουσία περιόδου για τρεις μήνες ή περισσότερο και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να μείνουν έγκυες. Η έρευνά τους δείχνει επίσης ότι ορισμένα ζημιογόνα γεγονότα στην παιδική ηλικία, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη γονιμότητα, σε σχέση με άλλα.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology