08-06-2017
Υγιεινό μαγείρεμα: Κάντε τις σωστές κινήσεις

photo

 

Ορισμένα τρικς στην κουζίνα μπορούν να κάνουν μικρή διαφορά στη γεύση και μεγάλο καλό στην υγεία. Μήπως αξίζει να τα δοκιμάσετε;


Το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρκίνου δίνει συμβουλές και εναλλακτικές λύσεις για το μαγείρεμα, έτσι ώστε τα φαγητά μας να είναι όχι μόνο υγιεινά αλλά και νόστιμα.

 

Εναλλακτικές επιλογές


 

Αντί για...

Χρησιμοποιήστε...

Ζαμπόν μπούτι

Μπούτι γαλοπούλας

Χοιρινό μπέικον

Μπέικον γαλοπούλας ή άπαχο ζαμπόν

Ζωικό λίπος ή βούτυρο

Μικρή ποσότητα φυτικών ελαίων

Χοιρινό λουκάνικο

Στήθος γαλοπούλας

Βοδινό και χοιρινό κρέας

Καπνιστό λαιμό γαλοπούλας

Κανονικούς ζωμούς

Χαμηλούς σε νάτριο ζωμούς

Κρέμα

Άπαχο γάλα εβαπορέ

Κανονικό τυρί

Χαμηλό σε λιπαρά ή light τυρί

Κομμάτι βοδινού με πολλά λιπαρά

Κόντρα φιλέτο ή κιλότο ή άπαχο μοσχαρίσιο κιμά

Κομμάτι χοιρινού με πολλά λιπαρά

Φιλέτο, κόντρα φιλέτο ψητό ή μπριζόλα

Κομμάτι αρνιού με πολλά λιπαρά

Μπροστινή σπάλα, ψητό μπούτι ή μπούτι φιλέτο ή μπριζόλα φιλέτο

 

Άλλα Tips


 

  • Πολλές φορές το άπαχο κρέας χρειάζεται μαρινάρισμα. Για να προσθέσετε γεύση και να μαλακώσει το κρέας, χρησιμοποιήστε μια μαρινάδα χωρίς λάδι. Τοποθετήστε το κρέας και τη μαρινάδα σε ένα πλαστικό σακουλάκι και βάλτε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Πετάξτε τη μαρινάδα και μαγειρέψτε το κρέας.

 

  • Μαγειρέψτε τα λαχανικά σας στον ατμό όποτε είναι δυνατόν. Προσθέστε σκόρδο, κρεμμύδι και βότανα για γεύση. Χρησιμοποιήστε πολύ μικρή ποσότητα βουτύρου, τυριών και σάλτσας.

 

  • Μειώστε το αλάτι και προσθέστε βότανα και μπαχαρικά για να δώσετε γεύση στα φαγητά σας.

 

  • Να χρησιμοποιείτε πάντα χαμηλό σε λιπαρα (1%ή2%) ή άπαχο γάλα για το μαγείρεμα, αντί για πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος.

 

  • Βάλτε στην άκρη τη φριτέζα. Δοκιμάστε βραστά, ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα ή έστω τηγανίστε αλλά με ελάχιστο λάδι.

 

 

 

 

Ορισμένα τρικς στην κουζίνα μπορούν να κάνουν μικρή διαφορά στη γεύση και μεγάλο καλό στην υγεία. Μήπως αξίζει να τα δοκιμάσετε;

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρκίνου δίνει συμβουλές και εναλλακτικές λύσεις για το μαγείρεμα, έτσι ώστε τα φαγητά μας να είναι όχι μόνο υγιεινά αλλά και νόστιμα.

Εναλλακτικές επιλογές

(Πίνακας) Εναλλακτικές επιλογές


Αντί για...

Ζαμπόν μπούτι

Χοιρινό μπέικον

Ζωικό λίπος ή βούτυρο

Χοιρινό λουκάνικο

Βοδινό και χοιρινό κρέας

Κανονικούς ζωμούς

Κρέμα

Κανονικό τυρί

Κομμάτι βοδινού με πολλά λιπαρά

Κομμάτι χοιρινού με πολλά λιπαρά

 

Κομμάτι αρνιού με πολλά λιπαρα

 

Χρησιμοποιήστε?

Μπούτι γαλοπούλας

Μπέικον γαλοπούλας ή άπαχο ζαμπόν

Μικρή ποσότητα φυτικών ελαίων

Στήθος γαλοπούλας

Καπνιστό λαιμό γαλοπούλας

Χαμηλούς σε νάτριο ζωμούς

Άπαχο γάλα εβαπορέ

Χαμηλό σε λιπαρά ή light τυρί

Κόντρα φιλέτο ή κιλότο ή άπαχο μοσχαρίσιο κιμά

Φιλέτο, κόντρα φιλέτο ψητό ή μπριζόλα

Μπροστινή σπάλα, ψητό μπούτι ή μπούτι φιλέτο ή μπριζόλα φιλέτο


 

 

Άλλα Tips

Πολλές φορές το άπαχο κρέας χρειάζεται μαρινάρισμα. Για να προσθέσετε γεύση και να μαλακώσει το κρέας, χρησιμοποιήστε μια μαρινάδα χωρίς λάδι. Τοποθετήστε το κρέας και τη μαρινάδα σε ένα πλαστικό σακουλάκι και βάλτε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Πετάξτε τη μαρινάδα και μαγειρέψτε το κρέας.

Μαγειρέψτε τα λαχανικά σας στον ατμό όποτε είναι δυνατόν. Προσθέστε σκόρδο, κρεμμύδι και βότανα για γεύση. Χρησιμοποιήστε πολύ μικρή ποσότητα βουτύρου, τυριών και σάλτσας.

Μειώστε το αλάτι και προσθέστε βότανα και μπαχαρικά για να δώσετε γεύση στα φαγητά σας.

Να χρησιμοποιείτε πάντα χαμηλό σε λιπαρα (1%ή2%) ή άπαχο γάλα για το μαγείρεμα, αντί για πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος.

Βάλτε στην άκρη τη φριτέζα. Δοκιμάστε βραστά, ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα ή έστω τηγανίστε αλλά με ελάχιστο λάδι.