11-09-2015
Τα ψάρια έχουν αντικαταθλιπτική δράση

photo

Η κατανάλωση πολλών ψαριών μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση του κινδύνου για κατάθλιψη, τουλάχιστον στην Ευρώπη, προτείνει μια συγκεντρωτική ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά τα στοιχεία 26 προγενέστερων μελετών - οι 10 εκ των οποίων είχαν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη- που διεξήχθησαν την περίοδο 2001-2014 και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 150, 278  άνθρωποι.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επαρκής κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει, κατά μέσο όρο, κατά 17% τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης. Ωστόσο, η προστατευτική δράση φάνηκε να διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, οι άντρες φάνηκε ότι προστατεύονται περισσότερο από τη νόσο τρώγοντας ψάρια, με το ποσοστό της μείωσης του κινδύνου να αγγίζει το 20%, έναντι του 16% στις γυναίκες.

 

Οι μελέτες συσχέτισαν, επίσης, την αυξημένη κατανάλωση ψαριών με μειωμένη συχνότητα της κατάθλιψης γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Qingdao, ενδέχεται να σημαίνει ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριών και την κατάθλιψη.

 

Ωστόσο, αυτό παρατηρήθηκε μόνο στην Ευρώπη και όχι στις μελέτες που είχαν διεξαχθεί στην Βόρεια Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική και αυτό είναι κάτι που οι επιστήμονες δεν μπορούν προς το παρόν να εξηγήσουν.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία εμπεριέχονται στα ψάρια, μπορεί να βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, αλλάζοντας τη δομή των μεμβρανών του εγκεφάλου ή τη δράση ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Μερικοί νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health.