14-09-2015
Η χρήση του Facebook μας... ασχημαίνει

photo

Οι γυναίκες, στα μέσα της τρίτης μέχρι τα μέσα της τέταρτης δεκαετίας τους, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται δυσαρεστημένες με την εμφάνισή τους μετά τη χρήση του Facebook, δείχνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

 

Άλλη μία επιστημονική μελέτη φέρνει στην επιφάνεια τη σκοτεινή πλευρά του Facebook. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από την υποψήφια διδακτορικού Samantha Stronge και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sex Roles, είναι η πρώτη μελέτη του είδους της στην Νέα Ζηλανδία και δείχνει ότι η χρήση της συγκεκριμένης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει επιπτώσεις στο πώς νιώθουμε με την εμφάνισή μας.  Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 11.000 χρήστες και μη χρήστες του Facebook, από τους οποίους το 62,5 % ήταν γυναίκες και το 37,5 % άνδρες, ηλικίας άνω των 18 ετών, με μέσο όρο τα 49,23 χρόνια.

 

Μεταξύ των γυναικών, το 69 % είχαν προφίλ στο Facebook και το 58 % το είχαν χρησιμοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν Facebook συχνότερα από τους άνδρες.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες χρήστριες του Facebook, στα μέσα της τρίτης και της τέταρτης δεκαετίας τους είχαν το χαμηλότερο επίπεδο ικανοποίησης για το σώμα τους από κάθε άλλη ομάδα, με εκείνες ηλικίας 38 ετών να εμφανίζονται οι λιγότερο ευχαριστημένες με την εμφάνισή τους από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

 

Για τις γυναίκες χρήστριες, τα επίπεδα ικανοποίησης για το σώμα τους άρχισαν να μειώνονται στην ηλικία των περίπου 30 ετών, αλλά παρουσίασαν αύξηση και πάλι καθώς μεγάλωναν, γύρω στην ηλικία των 50. Οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν το Facebook, συνολικά, είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το σώμα τους.

 

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι τα μέσα ενημέρωσης, σε γενικές γραμμές, μπορεί να κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται άσχημα για την εμφάνισή τους. Αυτό που βλέπουμε σε αυτή τη μελέτη είναι ότι οι διαπιστώσεις αυτές αναπαράγονται για τους χρήστες των social media και κυρίως για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν το Facebook σε αρκετά τακτά χρονικά διαστήματα», επισημαίνει η Stronge.

 

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης για το σώμα τους από ό, τι οι γυναίκες, αλλά ακόμα και οι εκπρόσωποι του αρσενικού φύλου, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το Facebook, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από το σώμα τους, σε σχέση με τους μη χρήστες της συγκεκριμένης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

 

Όπως εξηγεί η Stronge, όπως συνέβη και με τις γυναίκες, οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν το Facebook ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την εμφάνισή τους, γεγονός που δείχνει ότι η επίδραση των εξιδανικευμένων εκδόσεων της θηλυκότητας και αρρενωπότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι παρόμοια για τα δύο φύλα.

 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι οι νεότερες γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης για το σώμα τους από ό, τι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για τις νεότερες γυναίκες ?γύρω από την ηλικία των 18 ετών- η χρήση του Facebook ενδεχομένως να είναι περισσότερο μία νόρμα και ως εκ τούτου δεν σχετίζεται με την εικόνα τους σώματός τους. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα.