15-09-2015
Εμβόλιο κατά της γρίπης: Απαραίτητο κατά την εγκυμοσύνη;

photo

Η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης στην αρχή της εγκυμοσύνης διπλασιάζει τον κίνδυνο να παρουσιάσει το παιδί σοβαρή ανωμαλία κατά τη γέννηση, γι' αυτό και το εμβόλιο  είναι τόσο σημαντικό για τις γυναίκες που περιμένουν παιδί, προειδοποιεί ο αμερικανικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την υγεία της μητέρας και του παιδιού March of Dimes.

 

Παρά την προστασία που προσφέρεται, μόνο το ήμισυ όλων των εγκύων γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες εμβολιάζονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες να παραμένουν εκτεθειμένες στον επικίνδυνο ιό.

 

«Το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην προγεννητική φροντίδα. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να προσφέρουν σε όλες τις έγκυες ασθενείς τους, το εμβόλιο κάθε χρόνο και αν δεν το κάνουν, τότε οι γυναίκες θα πρέπει να το ζητήσουν», επισημαίνει ο δρ Edward McCabe, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στο March of Dimes.

 

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η κατάλληλη στιγμή για να κάνουν οι έγκυες γυναίκες το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι τώρα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι εμβολιάζονται έγκαιρα.

 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λάβουν το εμβόλιο της γρίπης ενδομυϊκά και όχι το ρινικό σπρέι, το οποίο περιλαμβάνει τον ζωντανό εξασθενισμένο ιό.

 

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας λοίμωξης από τον ιό της γρίπης, το March of Dimes συνιστά στις έγκυες γυναίκες να συνδυάσουν το εμβόλιο με τον περιορισμό της επαφής με άτομα που νοσούν ήδη, με το πλύσιμο των χεριών τους με σαπούνι και νερό ή την απολύμανσή τους με ειδικά προϊόντα χωρίς ξέβγαλμα, με το πλύσιμο των πιάτων με ζεστό νερό και σαπούνι ή με πλυντήριο πιάτων και με την αποφυγή του αγγίγματος με τα χέρια των ματιών, της μύτης και του στόματος.  Επίσης, συνιστά να μην  μοιράζονται ποτέ πιάτα, ποτήρια, σκεύη και οδοντόβουρτσες.

 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης σημαντικό για τους ανθρώπους που ζουν με έγκυες γυναίκες ή βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί τους να εμβολιάζονται κατά της γρίπης.

 

Οι έγκυες γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους και βήχα θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους όσο το δυνατόν συντομότερα για να αρχίσει η αντιική θεραπεία.