12-03-2018
Γιόγκα για την αρθρίτιδα

photo

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας αλλά και της διάθεσης των ασθενών, σύμφωνα με ερευνητές από το ερευνητικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

 

Πρόσφατη  μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από 8 εβδομάδες μαθημάτων γιόγκα βελτιώθηκε η σωματική και ψυχική ευεξία των ανθρώπων που έπασχαν από δύο κοινές μορφές αρθρίτιδας: την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και τη  ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η μελέτη πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της γιόγκα στη σωματική και ψυχική υγείακαθώς και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με την αρθρίτιδα, μέχρι σήμερα.

 

«Υπάρχει ένα κύμα ενδιαφέροντος για τη γιόγκα ως συμπληρωματική θεραπεία, με 1 στους 10 ανθρώπους στις ΗΠΑ να κάνουν γιόγκα για να βελτιώσουν την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση. Η γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τα άτομα με αρθρίτιδα, διότι συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με δραστικές τεχνικές διαχείρισης του στρες και τεχνικές χαλάρωσης και εστιάζει στο σεβασμό των περιορισμών που μπορεί να αλλάζουν από μέρα σε μέρα», αναφέρει η Susan J. Bartlett, Ph.D., επίκουρη αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο McGill.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία ήταν  σε λίστα αναμονής και η άλλη έκανε για οκτώ εβδομάδες γιόγκα με μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα και μια εβδομαδιαία προπόνηση στο σπίτι. Πριν και μετά τη συνεδρία γιόγκα, ερευνητές οι οποίοι δεν γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκαν οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την  ψυχική και σωματική ευεξία τους.

 

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, εκείνοι που είχαν κάνει γιόγκα, ανέφεραν κατά 20%, βελτίωση στον πόνο, τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση και τη σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να ολοκληρώσουν τα σωματικά καθήκοντα στη δουλειά και το σπίτι. Η ταχύτητα της βάδισης βελτιώθηκε, επίσης, σε μικρότερο βαθμό, αν και υπήρξε μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στις δοκιμές της ισορροπίας και της δύναμης του πάνω μέρους του σώματος. Η βελτίωση σε αυτούς που ολοκλήρωσαν τη γιόγκα ήταν εμφανής ακόμη και εννέα μήνες μετά.

 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η ασφάλεια ήταν προτεραιότητα στη μελέτη. Για τους ανθρώπους με άλλες καταστάσεις, η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον πόνο, την αναπηρία που σχετίζεται με τον πόνο και τη διάθεση. Ωστόσο, δεν υπήρχε καλά-ελεγχόμενη μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της γιόγκα, στα άτομα με αρθρίτιδα. Πολλοί επαγγελματίες υγείας, μάλιστα,  είχαν ανησυχίες σχετικά με το πώς η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει τις ευάλωτες αρθρώσεις. Το πρώτο τους βήμα ήταν να διασφαλίσουν ότι η γιόγκα ήταν λογική και ασφαλής επιλογή για τα άτομα με αρθρίτιδα. Οι εκπαιδευτές ήταν έμπειροι θεραπευτές γιόγκα με πρόσθετη εκπαίδευση για να προσαρμόσουν  τις στάσεις στις ατομικές ικανότητες. Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν από τους γιατρούς τους πριν από την ένταξή τους στη μελέτη και συνέχισαν να λαμβάνουν τακτικά φαρμακευτική αγωγή για την αρθρίτιδα τους, κατά τη διάρκειά της.

 

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια λίστα ελέγχου για να διευκολύνουν τους γιατρούς να συστήσουν τη γιόγκα στους ασθενείς τους, με ασφάλεια. Τα άτομα με αρθρίτιδα, τα οποία εξετάζουν το ενδεχόμενο να  ασχοληθούν με τη γιόγκα θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους, τονίζουν.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Rheumatology.