19-09-2015
Ωφέλιμη, αλλά ταυτόχρονα βλαβερή η μικρή κατανάλωση αλκοόλ

photo

Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ ευεργετεί την καρδιά αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, υποστηρίζει μία νέα παγκόσμια μελέτη.

 

Η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ο τρίτος πιο σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου θανάτου και αναπηρίας. Ωστόσο, εκτός από τους κινδύνους, έχει συσχετιστεί και με οφέλη.

 

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών παρακολούθησε την πορεία της υγείας 114.970 ατόμων από 13 χώρες (Σουηδία, Καναδά, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Πολωνία, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Κίνα, Κολομβία, Ινδία και Ζιμπάμπουε), για τέσσερα χρόνια και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου για έμφραγμα κατά 24%.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (δύο-τρία ποτά την ημέρα οι άντρες και ένα-δύο οι γυναίκες) παρείχε μεγαλύτερη προστασία από τη μικρή η μεγάλη κατανάλωση (έως ένα ποτό την ημέρα και για τα δύο φύλα και πάνω από 14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και πάνω από 21 για τους άντρες, αντίστοιχα).

 

Ωστόσο, αναδείχθηκε και μία «σκοτεινή» μία από τις «σκοτεινές» πλευρές της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς ταυτόχρονα, αυξανόταν κατά 51% ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του μαστού, των ωοθηκών και της κεφαλής & του τραχήλου, ενώ επιπλέον σχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου για τραυματισμό, κατά 29%.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet.