23-09-2015
5 τρομακτικά σενάρια τοκετού με αίσιο τέλος

photo

Από την πρόωρη γέννηση μέσα σε αμνιακό σάκο, μέχρι την ύπαρξη οργάνων έξω από το σώμα, υπάρχουν κάποια φαινομενικά τρομακτικά σενάρια τοκετού, τα οποία όμως τελικά μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνα.

 

Οι συγγενείς ανωμαλίες (το παιδί γεννιέται με αυτές) είναι μια ιδέα που προκαλεί πανικό στους γονείς, καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες πραγματικά προκαλούν τρόμο. Κι όμως, αυτά τα παιδιά μπορεί να μεγαλώσουν φυσιολογικά και να γίνουν υγιείς ενήλικες. Δείτε τις φωτογραφίες και θαυμάστε τα επιτεύγματα της Ιατρικής.

 

1. Συγγενής αρινία

 

 

photo

 

Οι πιθανότητες να συμβεί είναι μία στα 197 εκατομμύρια, αλλά είναι δυνατό να γεννηθεί ένα παιδί χωρίς μύτη. Επισήμως, η συγγενής αρινία, όπως είναι γνωστή, έχει καταγραφεί λιγότερες από 50 φορές, από το 1931 μέχρι σήμερα. Η κατάσταση προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή και την σίτιση των νεογνών, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα μωρά ζουν και φτάνουν στην ενήλικη ζωή. Ένα τέτοιο μωρό ήταν και η Eli Thompson.

 

Πέντε ημέρες μετά τη γέννησή της, η Eli υποβλήθηκε σε τραχειοτομή για να μπορέσει να αναπνέει καλύτερα. Οι γονείς της σκοπεύουν να καταφύγουν στην επανορθωτική χειρουργική, όταν μεγαλώσει, προκειμένου να κάνουν τη ζωή της πιο εύκολη.

 

2. Γαστροσχιστία

 

 

Όταν ένα έμβρυο αναπτύσσεται, είναι δυνατόν ο μυς του κοιλιακού τοιχώματος να μη σχηματιστεί σωστά, σύμφωνα με τον Δρ Hanmin Lee, διευθυντή Κέντρου Θεραπείας Εμβρύου, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό σημαίνει ότι μερικά από τα όργανα του εμβρύου, όπως το στομάχι και το έντερο, θα προεξέχουν από το σώμα και θα επιπλέουν στο αμνιακό υγρό. Ίσως προκαλεί έκπληξη, αλλά αυτό το σπάνιο ελάττωμα είναι, τις περισσότερες φορές, αβλαβές. Συγκεκριμένα, επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν είχαν ποσοστό επιβίωσης 90%.

 

«Ευτυχώς, στα περισσότερα έμβρυα που παρουσιάζουν αυτήν την ανωμαλία, δεν έχει προκληθεί σοβαρή βλάβη στο έντερο πριν από τη γέννηση», εξηγεί ο Lee. «Το φυσιολογικό έντερο μπορεί να επιστραφεί στην κοιλιά και το ελαττωματικό να διορθωθεί  με μία ή δύο χειρουργικές επεμβάσεις, λίγο μετά τη γέννηση. Αυτά τα μωρά θα παραμείνουν στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Βρεφών για αρκετές εβδομάδες, ωστόσο, η πλειονότητά τους μεγαλώνουν φυσιολογικά.

 

3. Μικρή μεσοκολπική επικοινωνία

 

 

Ο Αμερικανικός Οργανισμός για τις Σπάνιες παθήσεις, αναφέρει ότι η μεσοκολπική επικοινωνία είναι μία διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μια τρύπα στο τοίχωμα που χωρίζει τους δύο άνω θαλάμους της καρδιάς (διάφραγμα). Στα βρέφη, το κολπικό διάφραγμα δεν μπορεί να κλείσει σωστά ή δεν έχει σχηματιστεί σωστά στη μήτρα.

 

Οι επιπλοκές εξαρτώνται από το μέγεθος του ελαττώματος. Για παράδειγμα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας αναφέρει ότι τα μικρά ελαττώματα δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς και δεν απαιτείται καμία ειδική μεταχείριση. Μερικές τρύπες, μάλιστα, κλείνουν από μόνες  τους, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Οι μεσαίες και μεγάλες, ωστόσο, απαιτούν στενή παρακολούθηση και χειρουργική αποκατάσταση. Σύμφωνα με αναφορές, αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας και οι μεταγενέστερες επιπλοκές και αλλά και οι χειρουργικές επεμβάσεις θα πρέπει να βασίζονται στη σοβαρότητα του ελαττώματος του κάθε ατόμου.

 

4. Γενέθλια δόντια

 

photo

 

Αν και πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, μερικά μωρά γεννιούνται με δόντια, τα οποία ονομάζονται «γενέθλια δόντια».

 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, τα γενέθλια δόντια παρατηρούνται σε περίπου μία  σε κάθε 2.000 - 3.000 γεννήσεις και αναπτύσσονται στο κάτω μέρος των ούλων, όπου θα εμφανιστούν οι κεντρικοί κοπτήρες. Αυτά τα δόντια είναι συχνά χαλαρά και οι γιατροί μπορούν να τα αφαιρέσουν στο νοσοκομείο, έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να μεγαλώσει χωρίς οποιεσδήποτε πρόσθετες οδοντιατρικές επιπλοκές. Αν ο γιατρός δεν αφαιρέσει τα γενέθλια δόντια, οι μητέρες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα κατά το θηλασμό. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και τραυματισμό στη γλώσσα του βρέφους.

 

 

5. Γέννηση μέσα στον αμνιακό σάκο

 

 

photo

 

Πριν μερικούς μήνες, ο Δρ Dr. William Scott Binder έφερε στον κόσμο τον Silas Johnson, ο οποίος βρισκόταν ακόμα μέσα στον αμνιακό σάκο της μητέρας του, δηλαδή, τον γεμάτο υγρό σάκο, ο οποίος περιέχει και προστατεύει τα έμβρυα για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στη μήτρα. Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, ο σάκος «σπάζει» πριν ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού, εξ ου και η έκφραση «σπάσανε τα νερά της».  Ο Binder «έσκασε» γρήγορα το σάκο και έτσι ο Silas μπόρεσε να πάρει αρκετό οξυγόνο.

 

Αυτές οι περιπτώσεις είναι συνήθως αβλαβείς, με την προϋπόθεση ότι ο γιατρός ή η μαία θα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις έγκαιρα. Επίσης, είναι πιο κοινές στους πρόωρους τοκετού. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Silas πήγε στο σπίτι του, απόλυτα υγιής.