25-09-2015
5 τρόφιμα που οδηγούν σε επικίνδυνη φλεγμονή

photo

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές που ενισχύουν τη φλεγμονή, όπως αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρέφονται με φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

 

«Η χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή ακόμα και το θάνατο», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, Susan Steck, PhD, MPH, RD. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τα άτομα με διατροφή που συνδέεται περισσότερο με τη φλεγμονή είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα.

 

Προσοχή λοιπόν στις παρακάτω τροφές:

 

Φυτικά έλαια

 

Αν και είναι ακόρεστα, το καλαμποκέλαιο και το καρδαμέλαιο αποτελούνται κυρίως από ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τα φυτικά έλαια συνδέονται με φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Προτιμήστε το πλούσιο σε ωμέγα  3 λιπαρά οξέα ελαιόλαδο ή το καμβέλαιο (κανόλα).

 

Επεξεργασμένα δημητριακά

 

Μπισκότα, ψωμιά, κράκερ, και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα ενισχύουν τα επίπεδα μιας φλεγμονώδους πρωτεΐνης που ονομάζεται αναστολέας του ενεργοποιητή του  πλασμινογόνου τύπου 1 (ΡΑΙ-1), η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν  ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

 

Κινεζικο φαγητο


Όταν Ιάπωνες ερευνητές εισήγαγαν το πρόσθετο γλουταμικό μονονάτριο (MSG) στα τρόφιμα των ποντικιών, προκάλεσε στα τρωκτικά σοβαρή φλεγμονή, παχυσαρκία, ηπατική νόσο και διαβήτη τύπου 2. Η FDA έχει κρίνει την MSG ασφαλή, αλλά μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας βρήκε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα (περίπου 5 g ανά ημέρα) έχουν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο. Η MSG κρύβεται σε σάλτσες, κονσέρβες, ζωμούς και σούπες και αλλαντικά. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων αυτών. Η κατανάλωση της MSG μπορεί να προκαλέσει και αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως Σύνδρομο Κινέζικου Εστιατορίου.

 

Αναψυκτικά

 

Σε μια ελβετική μελέτη, οι νέοι άνδρες που έπιναν περίπου δύο δοχεία αναψυκτικού τύπου κόλα, καθημερινά,  είδαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία είναι-ένα σημάδι φλεγμονής που έχει ήδη συσχετιστεί με την καρδιακή νόσο, το έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο-να αυξάνονται κατά 109% σε 3 εβδομάδες. Προτιμήστε το ανθρακούχο νερό με λίγες σταγόνες εσπεριδοειδών.

 

Κόκκινο κρέας

 

Η κατανάλωση ενός γεύματος, πλούσιου σε κορεσμένο λίπος μειώνει το αντι-φλεγμονώδες δυναμικό της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και βλάπτει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας στην υψηλή πίεση του αίματος και την καρδιακή νόσο, σύμφωνα με ερευνητές από την Αυστραλία. Δεν υπάρχει ανάγκη να το εξαλείψετε εντελώς από τη διατροφή σας, αλλά διατηρήστε το μέγεθος της μερίδας περίπου στο μέγεθος μιας τράπουλας,  επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και καταναλώστε το το πολύ μία φορά την εβδομάδα.