28-09-2015
Η ασπιρίνη διπλασιάζει το προσδόκιμο επιβίωσης των καρκινοπαθών

photo

Η λήψη ασπιρίνης μπορεί να διπλασιάσει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο που επηρεάζει το γαστρεντερικό σωλήνα, σύμφωνα με μια νέα σημαντική μελέτη.

 

Τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους ότι η συχνή λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι ενδέχεται να ωφελεί και όσους ήδη πάσχουν από τη συγκεκριμένη αλλά και από άλλες μορφές καρκίνου του πεπτικού.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 14.000 ασθενείς στην Ολλανδία, εκ των οποίων, περίπου οι μισοί συνήθιζαν να λαμβάνουν ασπιρίνη. Οι συνηθέστερες θέσεις των όγκων τους ήταν το κόλον έντερο (42,8% των ασθενών), το ορθό έντερο (25,4%) και ο οισοφάγος (10,2%). Το 30,5% των ασθενών έπαιρναν ασπιρίνη πριν τη διάγνωση του καρκίνου, το 8,3% άρχισαν να παίρνουν μετά από αυτήν, ενώ το 61,1% δεν πήραν ποτέ.

 

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής παρακολούθησης, σε χρονική περίοδο τεσσάρων ετών, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν το φάρμακο μετά τη διάγνωση τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ακόμα ζωντανοί, σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος αυτό ίσχυε αφού έλαβαν υπ? όψιν τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιβίωση, όπως η ηλικία, το στάδιο του καρκίνου, οι αντινεοπλασματικές θεραπείες και συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

 

«Τώρα θα θέλαμε να αναλύσουμε το υλικό των καρκινικών όγκων των ασθενών για να ανακαλύψουμε ποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με ασπιρίνη», δήλωσε η συντονίστρια της μελέτης δρ Martine Frouws, από το Πανεπιστήμιο Leiden, στην Ολλανδία.

 

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να πάρει ασπιρίνη χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. αιμορραγία στο πεπτικό).

 

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ECC 2015).