30-09-2015
Νυκταλωπία: Γιατί ορισμένοι δεν βλέπουν καλά τη νύχτα

photo

Αντικειμενικά, κανείς δεν βλέπει τη νύχτα, όσο καλά βλέπει την ημέρα. Ωστόσο, ορισμένοι, δυσκολεύονται περισσότερο από το φυσιολογικό. Δείτε γιατί!

 

Η ανικανότητα να βλέπουμε καλά τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ονομάζεται νυκταλωπία (nyctalopia) και δεν είναι ασθένεια, αλλά  σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι θεραπεύσιμη. Σε άλλες, όμως, δεν είναι», εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναφέροντας τις  πέντε αιτίες για τις οποίες μπορεί να έχετε μείωση της όρασης την νύχτα:

 

1. Μυωπία, υπερμετρωπία η/και αστιγματισμός: Αυτές οι παθήσεις είναι ο πιο συχνός λόγος! Μπορεί να είναι δύσκολο να δει κανείς το βράδυ, ιδιαίτερα αν δεν έχει τα σωστά γυαλιά ή φακούς επαφής. Σε αυτή την περίπτωση, μια νέα συνταγή από τον οφθαλμίατρο σας θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημά σας.

 

2. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινά προβλήματα με τη νυχτερινή όραση. Κάποια φάρμακα μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος της κόρης των ματιών σας, το οποίο καθιστά δύσκολη την όραση τη νύχτα. Υπάρχουν, επίσης, φάρμακα που επιβραδύνουν την ικανότητα του ματιού να προσαρμοστεί από συνθήκες έντονου φωτισμού σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό προκαλεί μια προσωρινή αδυναμία να βλέπει κάποιος στο σκοτάδι, μέχρι τα μάτια να είναι σε θέση να προσαρμοστούν. Συζητήστε με το γιατρό σας πώς τα φάρμακά σας επηρεάζουν την όραση σας.

 

3. Καταρράκτης! Η θόλωση του φακού του ματιού  εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσής του. Ο καταρράκτης αφήνει λιγότερο φως να εισέλθει στο μάτι, το οποίο σημαίνει ότι κάποιος θα χρειαστεί περισσότερο φως για να δει. Τα άτομα με καταρράκτη συχνά παραπονιούνται για δυσκολία στην οδήγηση τη νύχτα. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη μπορεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

 

4. Διατροφικές ελλείψεις μπορεί επίσης να μειώσουν την ικανότητά σας να βλέπετε στο σκοτάδι. Η αναπλήρωση των συγκεκριμένων διατροφικών ελλείψεων μπορεί συχνά να βοηθήσει στην αποκατάσταση της νυχτερινής όρασης σας.

 

5. Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια: Είναι μία σοβαρή, από τις πολλές κληρονομικές ασθένειες, που προκαλούν μείωση της νυχτερινής όρασης. Δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση έχει  γενετικά αίτια, μπορεί να επηρεάσει ενήλικες καθώς και τα παιδιά τους. Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια έχει ως αποτέλεσμα την εκφύλιση των κυττάρων, φωτοδεκτών του αμφιβληστροειδούς, τα οποία μπορούν να ανιχνεύουν το φως. Επηρεάζεται συνήθως η περιφερική όραση, αλλά μπορεί σε προχωρημένα στάδια να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα σε κανονικές συνθήκες φωτισμού.

 

Υπάρχει λύση;

 

Τα διαθέσιμα μέχρι τώρα διαθέσιμα μέσα, αν και πολλά υποσχόμενα για το μέλλον, δεν μπορούν να δώσουν άμεση λύση τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος και προσθέτει : «Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας έτσι ώστε να διευκολύνετε την κατάστασή σας. Δεν θα είστε σε θέση να οδηγήσετε τη νύχτα, οπότε θα χρειαστεί να βρείτε εναλλακτική λύση μεταφοράς.

Μπορεί επίσης να θέλετε να έχετε πάντα μαζί σας μια πηγή φωτός, όπως ένα φακό, έτσι ώστε να μπορείτε  να προσφέρετε το δικό σας φως όταν το χρειάζεστε.

Τέλος, πολλές παθήσεις των ματιών δεν έχουν άμεσα αντιληπτά συμπτώματα, γι 'αυτό είναι απαραίτητος ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος κάθε χρόνο, είτε έχετε κάποιο πρόβλημα είτε όχι».

 

 

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος

photo