01-10-2015
Υπολογίστε online τον κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού

photo

Ένα νέο online «εργαλείο» που υπολογίζει τον κίνδυνο που διατρέχει μία γυναίκα να εμφανίσει διεισδυτικό καρκίνο του μαστού, σε πέντε και δέκα χρόνια, ανέπτυξε μια ερευνήτρια, η οποία ασχολείται με την στατιστική της νόσου, σε συνεργασία με έγκριτα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς.

 

Η Charlotte Gard, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη νόσο, λόγω του ισχυρού οικογενειακού της ιστορικού. Είναι βιοστατιστικολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και συνεργάζεται, επίσης ως σύμβουλος, με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου της Αμερικής, το οποίο χρηματοδοτεί την Κοινοπραξία Επιτήρησης Καρκίνου του Μαστού. Σε συνεργασία με μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Ντέιβις, το Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και την Κλινική Μάγιο, ανέπτυξαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διεισδυτικού καρκίνου του μαστού μέσα στα επόμενα πέντε και δέκα χρόνια, με βάση την ηλικία, τη φυλή, την εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό, το ιστορικό βιοψίας μαστού και την πυκνότητα του μαστού της γυναίκας.

 

«Το εργαλείο μας είναι μοναδικό γιατί συνδυάζει τόσο την πυκνότητα του μαστού, όσο και τα αποτελέσματα της βιοψίας», δήλωσε η Gard. «Όταν μια γυναίκα κάνει μαστογραφία ο ακτινολόγος της θα ορίσει ένα μέτρο της πυκνότητας του μαστού της, το οποίο θα κυμαίνεται από το "a" μέχρι το "d", όπου το "a" υποδηλώνει κυρίως λιπώδη ιστό και το "d" δηλώνει εξαιρετικά πυκνό ιστό. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού» .

 

Όπως εξηγεί η ίδια, συμπεριλαμβάνοντας τις πληροφορίες για την πυκνότητα του μαστού μαζί με τα αρνητικά αποτελέσματα βιοψίας, ο υπολογιστής αυτός βοηθά να δοθεί μια σαφέστερη εικόνα του κινδύνου μιας γυναίκας, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες της ηλικίας, της φυλής και της εθνικότητάς της.

 

Η σχετική δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

 

Κάντε το τεστ εδώ