05-10-2015
Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Αντικαταστήστε μία ώρα καθισιού με μία ώρα περπάτημα

photo

Μια νέα μελέτη απλοποιεί το «κλειδί» για την μακροπρόθεσμη υγεία, καθώς δείχνει ότι αντικαθιστώντας μία ώρα καθισιού με μία ώρα περπάτημα, μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 12-14%.

 

Εξετάζοντας τα δεδομένα. τετραετίας, 200.000 μεσηλίκων και ηλικιωμένων, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, διαπίστωσαν ότι αντικαθιστώντας μία ώρα καθισιού με μία ώρα ορθοστασίας καθημερινά, μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου κατά 5%. Επιπλέον, για όσους δεν κοιμούνται αρκετά, αντικαθιστώντας μία ώρα καθισιού με μία ώρα ύπνου ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 6%.

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν όταν μία ώρα περπατήματος ή άλλης άσκησης αντικαταστάθηκε με μία ώρα καθισιού ή άλλης καθιστικής συμπεριφοράς, καθώς η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξήθηκε κατά 13-17%.

 

«Προηγούμενες μελέτες απέδειξαν τα οφέλη της επαρκούς σωματικής δραστηριότητας ή του ύπνου και τους κινδύνους της υπερβολικά καθιστικής ζωής, αλλά αυτή είναι η πρώτη που δείχνει τι συμβαίνει όταν αντικαταστήσουμε τη μία δραστηριότητα με ίση ποσότητα της άλλης», επισημαίνει ο καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 24 ώρες σε μια ημέρα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στο πώς θα επιλέξουμε να περάσουμε το χρόνο μας.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Behavioral Nutrition.