05-10-2015
Και οι άντρες παθαίνουν "baby blues"

photo

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια ή/και μετά την εγκυμοσύνη πολλές γυναίκες εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τους άνδρες.

 

Η μετάβαση στo γονεϊκό ρόλο ενδέχεται να είναι μία δύσκολη κατάσταση και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο και στους δύο γονείς αλλά και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του παιδιού. Κι ενώ τα ?baby blues? της μητέρας έχουν διερευνηθεί ευρέως, λίγη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με την προγεννητική κατάθλιψη του πατέρα.

 

Μια ομάδα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο, του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill (RI-MUHC), ωστόσο, ρίχνει φως στην ψυχική υγεία του πατέρα δίνοντας στη δημοσιότητα την πρώτη μελέτη για τον επιπολασμό των προγεννητικών συμπτωμάτων κατάθλιψης μεταξύ ανδρών από τον Καναδά.

 

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός ανδρών που για πρώτη φορά πρόκειται να γίνουν πατέρες βιώνουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές κλινικές συνέπειες για τον έλεγχο της κατάθλιψης και τις έγκαιρες προσπάθειες πρόληψης στους μέλλοντες πατέρες.

 

«Η ψυχική υγεία των ανδρών παραμένει ένας παραμελημένος τομέας της έρευνας και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς κατά τη διάρκεια της μετάβασης προς την πατρότητα», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, δρ Deborah Da Costa, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας στο RI-MUHC και επίκουρη καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill. «Η προβολή αυτών των ευρημάτων στον Καναδά αυξάνει την ευαισθητοποίηση στους μέλλοντες γονείς, τους νέους γονείς και κυρίως στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που έρχονται σε επαφή με ζευγάρια που περιμένουν παιδί, κατά τη διάρκεια των προγεννητικών ραντεβού».

 

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 622 άνδρες στο Κεμπέκ, σε χρονικό διάστημα ενάμιση χρόνου. Οι μέλλοντες πατέρες ολοκλήρωσαν online ερωτηματολόγια αξιολόγησης διάφορων παραγόντων όπως η διάθεση, η σωματική άσκηση, η ποιότητα του ύπνου, η κοινωνική υποστήριξη, η οικογενειακή προσαρμογή, η οικονομική πίεση και τα δημογραφικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13,3 % των μελλόντων  πατέρων βιώνουν υψηλά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων ενόσω η σύντροφός τους είναι έγκυος.

 

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους παράγοντες που συνδέονται με την κατάθλιψη στους άνδρες είναι τροποποιήσιμοι, γεγονός που σημαίνει ότι τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών είναι διαθέσιμα. Για πρώτη φορά σε αυτόν τον τομέα, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον ύπνο σε σχέση με την κατάθλιψη και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν δυσκολίες ύπνου διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Men?s Health.