07-10-2015
Μετασυνουσιακή δυσφορία: Και μετά το σεξ... κλάμα

photo

Περίπου οι μισές γυναίκες έχουν βιώσει αρνητικά συναισθήματα μετά τη σεξουαλική επαφή, δείχνει νέα έρευνα κι αυτό δεν φαίνεται να έχει σχέση με το αν ήταν καλό το σεξ ή όχι.

Σίγουρα θα ήταν πολύ περίεργο για έναν άντρα να δει μια γυναίκα να κλαίει μετά από ένα καλό σεξ. Όμως μπορεί να συμβεί! Πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη μετασυνουσιακή δυσφορία (ή αλλιώς τα «blues μετά το σεξ»), η οποία χαρακτηρίζεται από μη αναμενόμενα συναισθήματα και αντιδράσεις, όπως κλάματα, μια αίσθηση μελαγχολίας ή κατάθλιψης, άγχος, διέγερση ή επιθετικότητα, μετά από τη σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο, μεταξύ 230 φοιτητριών που ολοκλήρωσαν μια online έρευνα, το 46% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν αντιμετωπίσει τα συμπτώματα αυτά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και το 5,1% είχαν βιώσει τα συμπτώματα μερικές φορές κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

«Τα ευρήματα βασίζονται στην προγενέστερη έρευνά μας για τη διερεύνηση των συσχετισμών της σεξουαλικής λειτουργίας στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα της πρωτότυπης έρευνάς μας, σε αυτόν τον τομέα, έχουν επιβεβαιωθεί, πλέον, σε διεθνή πολυεθνική μελέτη για τα αρνητικά συναισθήματα μετά τη συνουσία, τα οποία φαίνεται να έχουν εξελικτικές λειτουργίες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφές, δρ Robert Schweitze, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ.

Πιθανές αιτίες

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, προηγούμενη έρευνα σε δίδυμα δείχνει ότι η αιτία των «blues μετά το σεξ» μπορεί να έχει μια γενετική συνιστώσα - με ένα στα τέσσερα δίδυμα να υποφέρει από την κατάσταση. Προτείνουν, επίσης ότι οι άνθρωποι που βιώνουν βαθιά θλίψη μετά το σεξ μπορεί να έχουν ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι γυναίκες με ιστορικό κακοποίησης μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να εισέλθουν σε σχέσεις, στις οποίες δεν αισθάνονται να συμμετέχουν πρακτικά ή δεν είναι διεκδικητικές σχετικά με το τι θέλουν (ανάγκες τους) και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να δυσαρεστηθούν.

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ήταν πιο «αντιδραστικές συναισθηματικά» ήταν πιο πιθανό να «πέφτουν» ψυχολογικά μετά το σεξ. Η «συναισθηματική αντίδραση» περιγράφει τα άτομα που μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα ή ευάλωτα στα αρνητικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα την οξεία φάση κατάθλιψης ή ευερεθιστότητας μετά το σεξ.

Οι γυναίκες που δυσκολεύονταν να απομακρυνθούν από τους άλλους, επίσης, αντιμετώπιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα συμπτώματα. Αυτό υποδηλώνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες που έχουν την τάση να «συγχωνεύονται» με τους άλλους, μπορεί να αισθάνονται ότι μετά το σεξ υποβάλλονται σε έναν «διαχωρισμό» από τον σύντροφό τους, ο οποίος μπορεί να είναι συντριπτικός.

Μερικοί γιατροί αναφέρουν ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν περίπου τέσσερις ώρες μετά το σεξ.