08-10-2015
«Θερίζουν» οι ρευματοπάθειες στην Ελλάδα

photo

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ρευματικές παθήσεις (ΡΠ) στην χώρα μας, οι οποίοι αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, κινδυνεύουν από αναπηρία ακόμα και θάνατο.

 

Συγκεκριμένα, το 13% του πληθυσμού πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, το 11% από οσφυαλγία, το  4,8% από αυχεναλγία, το 4,5% από οστεοπόρωση και το 2,1% από τα σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα, ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα.

 

Στην Ελλάδα οι ΡΠ αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

 

Αιτίες

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ΡΠ η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ) καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη παθογένεση των ΡΠ αλλά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα.

 

Οι επιπτώσεις


Οι ΡΠ προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

 

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

 

Οκ. Π. Τρόντζας τόνισε ότι οι καταστρεπτικές συνέπειες των ΡΠ που προκαλούνται στα πάσχοντα άτομα, στις οικογένειες τους και στην Εθνική Οικονομία μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μόνον εάν εφαρμοσθεί η «πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη σύγχρονη θεραπεία».

 

Παγκόσμια ημέρα και δράσεις

 

Η 12η Οκτωβρίου κάθε έτους είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (World Arthritis Day - WAD). Το φετινό μήνυμα της WAD 2015-2016 καθορισμένο από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (WHO) είναι: ?It?s in your hands, take action? και έχει ως στόχους:

  • την ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, των άλλων επαγγελματιών υγείας, των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές τις νόσους και εκείνων που τους φροντίζουν αλλά και του κοινού γενικότερα για τις Ρευματικές και τις άλλες Μυοσκελετικές Παθήσεις.
  • την ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ αλλά και της πολιτείας για αυτά τα νοσήματα, ώστε να λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις.
  • την εξασφάλιση δικτύου υποστήριξης για τους Ρευματοπαθείς και τις οικογένειές τους.

 

Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

 

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) έχει ξεκινήσει από το 2014 την «Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις με σύνθημα: «Πρώιμη διάγνωση ? Έγκαιρη παρέμβαση». Στο πλαίσιό της το Εθνικό Συμβούλιο διοργανώνει τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 (Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας) ανοιχτή κεντρική εκδήλωση κοινού (με ελεύθερη είσοδο) στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής (αίθουσα Σκαλκώτας) με τη συμμετοχή και θεσμικών παραγόντων.

Στην εκδήλωση που θα διαρκέσει από τις 17:30 έως τις 21:30 περιλαμβάνονται:

 

  • 17:00 - 18:30 Θεματικά Standsσε περίπτερα και videos από του Συλλόγους Ασθενών
  • 18:30 - 19:00 Χαιρετισμοί από το ΥπουργείοΥγείας και άλλους επίσημους
  • 19:00 - 20:00 Σύντομες ομιλίες για τις Ρευματικές Παθήσεις από Καθηγητές Ρευματολογίας, Πρόεδρους Ασθενών και Οικονομολόγο της Υγείας
  • 20:00 - 20:15 Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις από τον Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Ρευματικές Παθήσεις
  • 20:15 - 20:30 Ελεύθερη συζήτηση με το κοινό
  • 20:30 - 21:30 Καλλιτεχνική Εκδήλωση με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Bogaz Musicue