12-10-2015
Δυσλιπιδαιμία: Είναι επικίνδυνη για το έμβρυο και τη μητέρα;

photo

Η εγκυμοσύνη επιφέρει αλλαγές στο σώμα, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Η δυσλιπιδαιμία είναι μία από αυτές και συχνά τρομάζει τις γυναίκες,

 

Είναι μία περίοδος ευχάριστη και δυσάρεστη ταυτόχρονα. Η ευτυχία της προσμονής του απογόνου διακόπτεται από προβλήματα και προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την εγκυμοσύνη, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αναμενόμενα.

 

Δυσλιπιδαιμία


Πρόκειται για την διαφοροποίηση, από τα φυσιολογικά, των επιπέδων των λιπιδίων (τριγλυκερίδια, ολική χοληστερόλη, καλή και κακή χοληστερόλη) στο αίμα. Η διαταραχή αυτή παρατηρείται σε όλες τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, αλλά η κύρια διαταραχή, που είναι η αύξηση των τριγλυκεριδίων, γίνεται εντονότερη όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η δυσλιπιδαιμία είναι ένας βραδείας εξέλιξης παράγοντας κινδύνου, ο οποίος μπορεί να υφίσταται για ένα διάστημα, προκειμένου η γυναίκα να γίνει μητέρα, χωρίς να κινδυνεύει.

 

Πώς προκαλείται


Οι αιτίες των διαταραχών αυτών, κατά την εγκυμοσύνη, εν πολλοίς δεν είναι σαφώς καθορισμένες. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι προκαλείται μία αυξημένη συσσώρευση του λίπους στο σώμα, η οποία συνδέεται και με την αύξηση της ποσότητας της τροφής που καταναλώνεται την περίοδο αυτή αλλά και με την αύξηση της λιπογένεσης (δημιουργία λίπους) καθώς και μία ανακατανομή στις αποθήκες του λίπους στο σώμα. Οι αλλαγές αυτές στον οργανισμό της εγκύου θεωρούνται φυσιολογικές και είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων πριν από τη σύλληψη, τα οποία διαφοροποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, όσο περισσότερο αποκλίνουν από το φυσιολογικό οι τιμές πριν την εγκυμοσύνη, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να παρουσιαστεί δυσλιπιδαιμία κατά τη διάρκειά της, ενώ στις γυναίκες που ήδη έχουν διαταραχή των λιπιδίων, περιπτώσεις οι οποίες είναι και αρκετά σπάνιες, κατά την κύηση γίνονται εντονότερες.

 

Αντιμετώπιση


Στη δυσλιπιδαιμία κατά την εγκυμοσύνη η αντιμετώπιση περιλαμβάνει μόνο οδηγίες για σωστή διατροφή και άσκηση (υγιεινοδιαιτητική αγωγή).  Δεν χορηγούνται φαρμακευτικές αγωγές, γιατί τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στους υπόλοιπους ασθενείς γι? αυτό το σκοπό, δεν είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιους οργανισμούς γι? αυτήν την περίοδο.  Ακόμα και οι γυναίκες που ήδη λαμβάνουν τέτοιες αγωγές, τις διακόπτουν κατά την κύηση, προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο, χωρίς να κινδυνεύουν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι τιμές των λιπιδίων επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα λίγο μετά των τοκετό και μάλιστα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η επαναφορά αυτή ξεκινάει κατά τη διάρκειά του.

 

Tips


Η υγιεινοδιαιτητική αγωγή που συνιστάται για την διατήρηση σε καλά επίπεδα των λιπιδιών στο αίμα, κατά την εγκυμοσύνη, περιλαμβάνει:

 

  • Πρόσληψη καλής ποιότητας πρωτεϊνών κυρίως από ψάρι και κοτόπουλο
  • Πρόσληψη υδατανθράκων (ψωμί, φρούτα, ζυμαρικά κοκ) που είναι απαραίτητοι για μια ισορροπημένη διατροφή
  • Αποφυγή της ζάχαρης και πρόσληψη σύμπλοκων υδατανθράκων (ρύζι, πατάτες, φρούτα κοκ)
  • Επειδή τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου, είναι απαραίτητη και η πρόσληψή τους. Ωστόσο, είναι καλό να περιορίζεται στα «καλά» λιπαρά (φυτικής προέλευσης) και να αποφεύγονται τα «κακά» (ζωικής προέλευσης).  Προτιμώνται τα λιπίδια με την μορφή πολυακορέστων (τρόφιμα φυτικής προέλευσης με κυριότερη πηγή το ελαιόλαδο) και λιγότερο τα πολυακόρεστα (φυτικές μαργαρίνες, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά κ.ά.), που αυξάνουν τη χοληστερόλη.
  • Πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είτε μέσω τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά) είτε με συμπληρώματα
  • Πρόσληψη σιδήρου και φολικού οξέως καθώς και άλλων βιταμινών.
  • Φυσική δραστηριότητα, όσο είναι δυνατόν.

 

Η σωστή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα είναι και ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να θεωρηθεί «μέθοδος» πρόληψης της δυσλιπιδαιμίας κατά τη διάρκεια της εκγυμοσύνης.