29-01-2018
Κερδίστε 6 μήνες ζωής με μερικά λεπτά ποδήλατο την εβδομάδα

photo

Όσοι κάνουν ποδήλατο συστηματικά κερδίζουν  χρόνια ζωής, σύμφωνα με μελέτη από την Ολλανδία. Μάλιστα, όσο περισσότερο διαρκεί η ποδηλασία, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος.

 

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχεδόν 50.000 εθελοντών και διαπίστωσαν ότι μία «ποδηλατάδα» διάρκειας μίας ώρας, παρατείνει τη ζωή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ για κάθε 75 λεπτά ποδήλατο την εβδομάδα, η ζωή παρατείνεται κατά 6 μήνες.

 

«Το ποδήλατο είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στην Ολλανδία, με την μέση εβδομαδιαία διάρκειας της ποδηλασίας για τους κατοίκους της να είναι τα 75 λεπτά - αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της διάρκειας των μετακινήσεών τους» γράφουν οι ερευνητές, οι οποίοι γνώριζαν ότι αυτή η συνήθεια συμβάλει στην καλή υγεία, αλλά το όφελος στο προσδόκιμο ζωής παρέμενε έως πρότινος άγνωστο.

 

«Με βάση ένα νέο ψηφιακό εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίσαμε ότι με 75 λεπτά ποδηλασία κάθε εβδομάδα, κερδίζουμε έξι μήνες ζωής, ενώ σε ετήσια βάση αποτρέπονται 6.500 πρόωροι θάνατοι», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Carlijn Kamphuis επίκουρη καθηγήτρια Ανθρώπινης Γεωγραφίας & Προγραμματισμού στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

 

Σύμφωνα με την ίδια, η ποδηλασία, ως μέσο μεταφοράς, παρέχει και πρόσθετα οφέλη, όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (λόγω της μείωσης των μετακινήσεων με αυτοκίνητα), η οποία ενοχοποιείται για καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες και καρκίνους.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Public Heaalth.