14-10-2015
Πεινάει ένας στους δύο μαθητές

photo

Βασικά είδη διατροφής στερούνται οι μαθητές, λόγω της κρίσης, με τους μισούς που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% να βρίσκονται σε κατάσταση πείνας.

Αιτία του κακού είναι η ανεργία η οποία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος «Διατροφή», για την περσινή σχολική χρονιά, σε ποσοστό 64% των οικογενειών ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα, ενώ σε μία στις δέκα οικογένειας (15%) δεν είχε εισόδημα κανένας από τους δύο γονείς

 

«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%. Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες πλησιάζουν επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», επισημαίνει η κ. Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

 

Οι επιπτώσεις

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιπτώσεις είναι τραγικές, καθώς τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες ή διακόπτουν τη φοίτηση , ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι του 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες. 

Αντίστοιχα, οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο, σε ποσοστό 24% έναντι 13%, και να αποδώσουν στα μαθήματά τους, σε ποσοστό 22% έναντι 10%.

 

Σημειώνεται δε, ότι ο εκτιμώμενος αριθμός μαθητών οι οποίοι διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται σε 452.000, με βάση στοιχεία του 2014. Ο αριθμός αυτών που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα υψηλή επισιτιστική ανασφάλεια ανέρχεται σε 222.000. Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις, προβλήματα συναισθηματικής υγείας.

 

Το πρόβλημα, πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας», προσθέτει η κ. Λινού.

 

Το πρόγραμμα

 

Αυτά είναι μόνον μερικά από τα - ανησυχητικά - στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Διατροφή» την περυσινή σχολική χρονιά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής, που υλοποιείτα για από το Ινστιτούτο Prolepsis, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και επικεντρώνεται σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά, έχοντας διαθέσει από το 2012, συνολικά, περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.