15-09-2017
Αυριανοί ασθενείς τα παχύσαρκα παιδιά

photo

Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία σε νεότερες ηλικίες.

 

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%.

 

Με βάση πρόσφατα δεδομένα, 600.000 παιδιά και έφηβοι σήμερα στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.  Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας, καθώς  η νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν  ραγδαία.

 

Τα παραπάνω επισημαίνει η Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Ευαγγελία Χαρμανδάρη, MD, MSc, PhD, MRCP(UK), CCST(UK),  Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», επισημαίνοντας πως η  Κλινική, στο πλαίσιο του επιστημονικού και ερευνητικού της έργου, έχει αναλάβει δράση* για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας.

 

Στο πλαίσιο των δράσεων οργανώνεται Ημερίδα για γιατρούς, γονείς και παιδιά το Σάββατο 17 Οκτωβρίου  ώρα: 17:30 στο Ιωνικό Κέντρο Λυσίου 11, Πλάκα, Αθήνα.

 

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση των Παιδιάτρων, Γενικών Γιατρών και άλλων επιστημόνων υγείας σχετικά με το πώς θα διακινήσουν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί, καθώς και την αγωγή και ευαισθητοποίηση των γονέων και όλων των αρμοδίων φορέων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

 

«Ως Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια θα ήθελα να σας εκφράσω την πεποίθηση ότι το έργο αυτό μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας», υπογραμμίζει η κα Χαρμανδάρη, προσθέτοντας πως ζητάει τη υποστήριξη της προσπάθειας με  την καταγραφή των παιδιών και εφήβων στην Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή, καθώς και την παραπομπή τους (όταν κρίνεται απαραίτητο) στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος που λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Κεντρικό Κτίριο, 6ος Όροφος, τηλ. +30 213 2013 666).

 

*Η δράση αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος πανελλαδικά, καθώς και στην εκπόνηση οδηγιών προς τους Παιδιάτρους για τη σωστή αντιμετώπισή του. Πρόκειται για το Έργο με τίτλο: ?Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία?? και σύνθημα «Χάνω Βάρος - Κερδίζω Ζωή» (MIS 370545), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους.

 

 

photo