20-10-2015
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία «τρέχει» για να προλάβει την πνευμονιοκοκκική πνευμονία

photo

Με ένα ηχηρό μήνυμα, που στοχεύει στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, μέσω του εμβολιασμού, θα συμμετάσχει, ως θεσμικός εταίρος, στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τον ΣΕΓΑΣ.

 

Για τέταρτη χρονιά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ) θα είναι θεσμικός εταίρος του 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, μιας εκδήλωσης που συμβολίζει τον αθλητισμό και την υγεία.  Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία»,  η εκδήλωση επικεντρώνεται σε έναν από τους πέντε άξονες πρόληψης (εμβολιασμός, τακτική άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, ισορροπημένη διατροφή, προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος). Λόγω του ότι  η διεξαγωγή του φετινού Μαραθωνίου συμπίπτει χρονικά και με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας (12 Νοεμβρίου), το κεντρικό μήνυμα θα είναι «Πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας - Ο εμβολιασμός σώζει ζωές!».


«Μέσα από τη συμμετοχή μας, ως θεσμικός εταίρος, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μας έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια η ευκαιρία να συνδέσουμε το μήνυμα της πρόληψης με ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που προάγει τις έννοιες της άθλησης και της υγείας. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις προσπάθειες να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τη σημασία  της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει την πρόληψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, μέσω του εμβολιασμού, την αποχή από το κάπνισμα, τους προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους, την υγιεινή διατροφή και τη συνεχή άσκηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Π.Ε, κ. Μιχάλης Τουμπής.

 

Η σημασία της πρόληψης


Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία αποτελεί μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με θνητότητα μεγαλύτερη του 15% σε ευαίσθητους πληθυσμούς (βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, καπνιστές, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, άσθμα, ΧΑΠ, καρδιαγγειακά νοσήματα, αλκοολισμός κλπ).

 

Ανά την Υφήλιο, τα πνευμονολογικά νοσήματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου (ΧΑΠ: 3η αιτία θανάτου, λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού: 4η αιτία θανάτου, κακοήθειες αναπνευστικού: 5η αιτία). Ωστόσο, η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορούν να προληφθούν με την αποφυγή του καπνίσματος και τον εμβολιασμό ή θα μπορούσαν να ελεγχθούν περισσότερο σε πρώιμα στάδια, εφόσον διαγνωσθούν ή εντοπισθούν με κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η σπιρομέτρηση.

 

Λάβετε τα μέτρα σας

 

Ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.

 

Η αποχή από το κάπνισμα, οι τακτικοί έλεγχοι, η υγιεινή διατροφή και ένας δραστήριος τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμένουν υγιείς.

 

Η καλή υγιεινή, περιλαμβανομένου του τακτικού πλυσίματος των χεριών συμβάλλει στην πρόληψη των λοιμώξεων.

 

Αν είστε ενήλικας άνω των 65, είτε νεότεροι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με κάποια χρόνια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (π.χ. ΧΑΠ, άσθμα, διαβήτη, χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα) ή συστηματικοί καπνιστές, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το εάν το εμβόλιο του πνευμονιόκκοκου είναι κατάλληλο για εσάς.

 

Δράσεις και εκδηλώσεις

 

Με στόχο την πρόληψη των νοσημάτων του πνεύμονα, η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία (ERS), από το 2000 έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ΕLF),  με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με την υγεία του αναπνευστικού καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών και δράσεων με τη συμμετοχή ασθενών (http://www.europeanlung.org).

 

Γι' αυτό και φέτος μετά από πρωτοβουλία της κ. Παρασκευής Κατσαούνου, προέδρου της ομάδος Διακοπής Καπνίσματος και Ιατρικής Εκπαίδευσης της ERS και Συντονίστριας της Ομάδος Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ, η ELF θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο, συστεγαζόμενη με την ΕΠΕ στο ίδιο περίπτερο επικοινωνώντας τα μηνύματά της με ενημερωτικά έντυπα και αφίσες στα ελληνικά. Τη νέα αυτή συνεργασία ανακοίνωσε η κα Μίνα Γκάγκα, ιδανική σύνδεσμος με τη διττή της ιδιότητα ως Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Γ.Ν.Α  Σωτηρία και Αντιπρόεδρος της ERS, κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου του Προέδρου της ΕΠΕ, κ. Μιχάλη Τουμπή και του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστα Παναγόπουλου.

 

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 33ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas και την υποστήριξη της Adidas.

Αναλυτικά:

 

1) Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε. (αρ. 41) θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, TheAuthentic και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (5 έως τις 8 Νοεμβρίου 2015), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν εξειδικευμένες μετρήσεις αερόβιας ικανότητας άσκησης (VΟ2max) για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό.

 

2) Ομάδα με πάνω από 240 δρομείς θα συμμετέχει με τα μηνύματα «Πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας ? Ο εμβολιασμός σώζει ζωές!» και «Ηealthy Lungs For Life-Take the active option»  στις τρεις διαδρομές του 33ου Μαραθωνίου της Αθήνας (στην Κλασική Διαδρομή & στους Αγώνες 5 & 10 χλμ.).