14-07-2017
«Ραντεβού» με την ευτυχία: Πώς θα την κατακτήσετε βασισμένοι στην επιστήμη

photo

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η ευτυχία μοιάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός. Όμως υπάρχουν τρόποι για να το δούμε, έστω κι αν βρισκόμαστε εν όψει του χειμώνα.


Το κλειδί για την ευτυχία είναι προφανώς κάτι πολύ πιο περίπλοκο από την απλή εξίσωση x + y = ευτυχία. Αλλά ίσως μια αληθινή «εξίσωση της ευτυχίας» να μην είναι και τόσο παρατραβηγμένη ιδέα: Στην πραγματικότητα, ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου έχουν αναπτύξει μια φόρμουλα για να προβλέψουν με ακρίβεια την ευτυχία πάνω από 18.000 ανθρώπων.

 

Ένα μεγάλο μέρος της εξίσωσης είχε να κάνει με τις προσδοκίες, οι οποίες θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλές ώστε να μην απογοητευόμαστε, αλλά αρκετά υψηλές για να έχουμε κάτι για να προσμένουμε και να προσπαθούμε.

 

Ενώ ο τύπος αυτός είναι πολύ περίπλοκος για καθημερινή εφαρμογή, πολλές άλλες πρόσφατες μελέτες προσφέρουν γρήγορες, απλές στρατηγικές που μπορεί να σας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία, ακόμη και αν δεν είστε «άσσος» στα μαθηματικά.

 

Αποσυνδεθείτε από το Facebook (και τηλεφωνήστε σε έναν φίλο). Τα περισσότερα likes δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων, όσο περισσότερο χρησιμοποιούσαν το Facebook οι συμμετέχοντες στη μελέτη (82 νεαροί ενήλικες), τόσο περισσότερο μειώνονταν τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους. Σε αντίθεση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άμεσες αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, είτε μέσω τηλεφώνου ή πρόσωπο με πρόσωπο, πραγματικά βοήθησαν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα με την πάροδο του χρόνου.

 

Βγείτε έξω. Μια πιλοτική μελέτη από το Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 2014, επισήμανε την ύπαρξη σχέσης μεταξύ του χρόνου που δαπανάται έξω και της βελτίωση της διάθεσης. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή της βιταμίνης D από τον οργανισμό, λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Είναι γνωστό, ότι η βιταμίνη D, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μιας χημικής ουσίας που βελτιώνει τη διάθεση.

 

Ακούστε χαρούμενη μουσική. Μπορεί τελικά να υπάρχει μια δόση αλήθειας στην παλιά συμβουλή «fake it 'til you make it», που συχνά χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ. Η φράση αυτή, ουσιαστικά σημαίνει «προσποιηθείτε (την ευτυχία εν προκειμένω) μέχρι να την κατακτήσετε» και όπως φαίνεται έχει επιστημονική βάση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε, το 2014, στην επιθεώρηση Journal of Positive Psychology, έδειξε ότι όταν δύο ομάδες συμμετεχόντων άκουγαν χαρούμενη μουσική, οι άνθρωποι που προσπαθούσαν ενεργά να αισθανθούν πιο ευτυχισμένοι ανέφεραν καλύτερη διάθεση, κατόπιν.

 

«Ξοφλήστε» το χρέος ύπνου. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), πολλοί άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ένα «χρέος ύπνου» από μακρές περιόδους ανεπαρκούς ύπνου. Η στέρηση ύπνου συνδέεται με προβλήματα τόσο στη διάθεση και όσο και στις σχέσεις. Η λύση; Η APA προτείνει μια περίοδο «κάλυψης της διαφοράς», με 60-90 λεπτά επιπλέον ύπνου την ημέρα.

 

Αποφύγετε το fast food. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Social Psychological and Personality Science πρότεινε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της επανειλημμένης έκθεσης σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μιας ανικανότητας για απόλαυση ευχάριστων εμπειριών. «Αντιλαμβανόμαστε το γρήγορο φαγητό ως ένα τρόπο για να εξοικονομήσουμε χρόνο και να τον επενδύσουμε σε άλλα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε», αναφέρει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Sanford DeVoe, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, «αλλά επειδή υποκινεί την αίσθηση της ανυπομονησίας, γίνεται εμπόδιο στην απόλαυση μιας σειράς δραστηριοτήτων».

 

Εστιάστε στους ανθρώπους και όχι στα πράγματα. Σε μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε, το 2014, στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λέξεις που αναφέρονται σε ανθρώπους, όπως τα ονόματα των σελέμπριτις, των μελών της οικογένειας ή ακόμα και οι προσωπικές αντωνυμίες (εσύ, εγώ, μας ή τους) -είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στις καθημερινές δημοσιεύσεις μαζί με τη λέξη «ευτυχία». Άρθρα με λέξεις όπως «iPhone», «εκατομμύρια» και «Google» σχεδόν ποτέ δεν συνδέθηκαν με τη συγκεκριμένη λέξη.

 

Η ευτυχία είναι στιγμές και όχι ένα συναίσθημα που βιώνουμε εφ' όρου ζωής, λένε οι ειδικοί, οι σοφοί και οι κάθε είδους γκουρού σε αυτήν την ζωή κι εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο για να τους αμφισβητήσουμε. Άλλωστε, οι μικροί στόχοι, κατακτώνται πιο εύκολα και πιο γρήγορα!