06-07-2017
Κι όμως ο σκύλος σας «μιλάει»!

photo

Αν ήξερε, σίγουρα θα μιλούσε. Μερικές φορές όμως δεν είναι και απαραίτητο. Τα σκυλάκια χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να μας πουν όσα δεν μπορούν να πουν με τη φωνή τους. Το μόνο που πρέπει να καταφέρετε είναι να αποκωδικοποιήσετε τις κινήσεις τους.

 

Παρόλο που δεν μπορεί να εκφραστεί με λέξεις, ο σκύλος σας σάς αποκαλύπτει το πώς νιώθει και τι θέλει. Αποκρυπτογραφήστε τον κώδικα επικοινωνίας που χρησιμοποιεί και θα είστε σε θέση να γνωρίζετε, ανά πάσα στιγμή, αυτά που θα σας έλεγε αν μιλούσε.

 

Αναρωτιέστε: Είναι χαρούμενος;


Όταν ένας σκύλος είναι χαρούμενος συνήθως κουνάει την ουρά του. Δεν είναι όμως αυτό αρκετό. Ο πραγματικά χαρούμενος σκύλος είναι αυτός η ουρά συμπαρασύρει και το υπόλοιπο σώμα, ενώ τα μάτια του είναι καθαρά και φωτεινά. Με άλλα λόγια όλη του η συμπεριφορά λέει «είμαι happy!?.

 

Αναρωτιέστε: Του αρέσει το παιχνίδι;


Αγοράζετε παιχνίδια για το σκύλο σας, όμως δεν ξέρετε αν του αρέσουν και αν μπορεί να αξιοποιήσει το δώρο σας και, στο τέλος, εάν περνάει καλά με αυτό. Μπορεί να μην είναι καν ένα παιχνίδι αλλά μία δική σας κίνηση, ένα παιχνίδι μεταξύ σας. Το επιτυχημένο παιχνίδι είναι αυτό  που κάνει το σκύλο σας να θέλει να ασχοληθεί μαζί του. Θα τον δείτε ξαφνικά να κάνει κύκλους γύρω - γύρω, σα να κυνηγάει την ουρά του, να χοροπηδάει γύρω από το παιχνίδι σαν κατσίκι. Όταν δείτε αυτά τα σημάδια, τότε ναι, έχετε πετύχει.

 

Αναρωτιέστε: Ανησυχεί για κάτι;


Εάν στην καθημερινή σας βόλτα συναντήσετε ένα άλλο σκυλάκι, οι αντιδράσεις του σκύλου σας μπορεί να είναι ποικίλες. Από μεγάλη χαρά (βλ. κουνάει ουρά και όλο το σώμα) έως και μεγάλη ανησυχία. Χαρακτηριστικό μεγάλης ανησυχίας είναι όταν η ουρά του κουνιέται αλλά σε όρθια θέση,  ενώ όταν έχει κατεβασμένα αυτιά κοντά στο κεφάλι και δείχνει λαχανιασμένο τότε σίγουρα κάτι του προκαλεί μεγάλη νευρικότητα.

 

Αναρωτιέστε: Μήπως φοβάται;


Γυρίζοντας από τη δουλειά στο σπίτι, βρίσκετε ένα παπούτσι σας φαγωμένο. Ο σκύλος σας σάς κοιτάει ντροπαλά, ενώ το σώμα του είναι κοντά στο πάτωμα, τα αυτιά του πίσω και η ουρά κάτω από τα σκέλια. Εσείς μπορεί να πιστεύετε ότι νιώθει πολύ ένοχος για ότι έκανε, στην πραγματικότητα όμως αισθάνεται φόβο για την τιμωρία που μπορεί να του επιβάλλετε. Αντίθετα όταν ο σκύλος σας φοβάται κάποιον εξωγενή παράγοντα, κάποιον άλλο σκύλο ή κάποιον άλλο άνθρωπο, τότε θα τον δείτε να παίρνει μια πιο αμυντική στάση. Προσπαθεί να τεντώσει το σώμα του έτσι ώστε να δείχνει πιο ψηλός και απειλητικός, ενώ η ουρά του είναι όρθια και περιμένει πότε θα φύγει αυτό που πιστεύει ότι τον απειλεί.

 

Αναρωτιέστε: Γιατί κλαίει;


Πολλές φορές τα σκυλιά κλαίνε. Κι ενώ εσείς μπορεί να πιστεύετε ότι κάπου πονάει, στην πραγματικότητα εκείνος μπορεί απλώς να θέλει να τραβήξει στην προσοχή σας. Ακριβώς όπως κάνουν και τα παιδιά. Κοιτάξτε τον καλά για να δείτε εάν πονάει κάπου. Εάν όχι, ασχοληθείτε μαζί του. Εάν συνεχίσει να κλαίει μιλήστε με τον κτηνίατρο σας.