24-10-2015
Επικίνδυνες χημικές ουσίες στα ρούχα μας

photo

Χιλιάδες χημικές ουσίες που «εγκυμονούν» κινδύνους για την υγεία εντοπίστηκαν, από Σουηδούς επιστήμονες, στα ρούχα. Σύμφωνα με τους ίδιους, μη τοξικό ύφασμα δεν είναι ούτε καν το οργανικό βαμβάκι.

 

Για χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην φοράμε τα καινούρια ρούχα μας αν πρώτα δεν τα έχουμε πλύνει. Όμως ακόμα και αν τα πλύνουμε, δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι «καθαρά».

 

Για την κατασκευή ενδυμάτων χρησιμοποιούνται χιλιάδες χημικές ουσίες. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα χημικά παραμένουν στα ρούχα μας και όταν τα αγοράζουμε. Έτσι, εξέτασαν 60 ενδύματα από σουηδικές και διεθνείς αλυσίδες ένδυσης. Μια πρώτη ανάλυση έδειξε ότι υπάρχουν χιλιάδες χημικές ουσίες στα ρούχα και περίπου εκατό προσδιορίστηκαν προκαταρτικά. Πολλές από αυτές δεν ήταν καταγεγραμμένες στις λίστες των κατασκευαστών και υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για υποπροϊόντα, υπολείμματα ή χημικές ουσίες οι οποίες προστίθενται κατά τη μεταφορά.

 

Σύμφωνα με την διδάκτωρ Αναλυτικής Χημείας, Giovanna Luongo, η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργικής δερματίτιδας, αλλά ενδεχομένως να σχετίζεται και με πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου καθώς και στο περιβάλλον. Ορισμένες από αυτές είναι «ύποπτες» ή έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες και μερικές είναι τοξικές για το υδάτινο περιβάλλον.

 

Ανάλογα με την εμφάνιση, την ποσότητα, την τοξικότητα και το πόσο εύκολα μπορούν να διαπερνούν το δέρμα, επιλέχθηκαν για περαιτέρω ανάλυση τέσσερις ομάδες ουσιών. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις δύο ουσιών από αυτές (κινολίνες και αρωματικές αμίνες) βρέθηκαν σε πολυεστέρα. Το βαμβάκι περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις βενζοθειαζολίων, ακόμα και όταν επρόκειτο για βιολογικό βαμβάκι.

 

Οι ερευνητές έπλυναν τα ρούχα και στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα των χημικών ουσιών. Ορισμένες από αυτές απομακρύνθηκαν, με κίνδυνο να καταλήξουν στο υδάτινο περιβάλλον. Άλλες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό πάνω στα ρούχα, μετατρέποντάς τα σε μια δυνητική πηγή μακροπρόθεσμης έκθεσης του δέρματος. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν τα επίπεδα των βλαβερών αυτών ουσιών είναι επικίνδυνα καθώς και το ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την παραμονή τους στα ρούχα μας», αναφέρουν οι ερευνητές.

 

«Τα ρούχα φοριούνται μέρα και νύχτα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής μας. Πρέπει να μάθουμε αν τα χημικά των υφασμάτων εισχωρούν στο δέρμα μας και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί και απαιτεί πολύ περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο Conny Ostman, επίσης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που διαπιστώνει ότι τα ρούχα μας φέρουν χημικές ουσίες. Σε έλεγχο που έκανε η Greenpeace, το 2012, σε 141 δείγματα ενδυμάτων (παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα, κλπ) από 20 μάρκες που πωλούνται σε 29 χώρες, αποκαλύφθηκε ότι τα 89 από αυτά (63%)- περιείχαν τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικά ή βαφές (π.χ. αμίνες, οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE), οι αλκυλοφαινόλες (APEO), και οι υπερφθοράνθρακες (PFCs)). Επρόκειτο μεταξύ άλλων για ρούχα των εταιρειών Zara, Calvin Klein, και Levi's.