27-10-2015
Σκύλος: Ο μύθος της υγρής μύτης

photo

Δεν έχει ο σκύλος σας υγρή μύτη; Μην πανικοβάλλεστε. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως νομίζετε. Πρόκειται για έναν μύθο, ο οποίος, όμως, εμπεριέχει μια «δόση» αλήθειας.

 

Είναι κοινή πεποίθηση ότι ένα σκυλί είναι υγιές, αν η μύτη του είναι κρύα και υγρή, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Όχι μόνο μια κρύα, υγρή μύτη δεν είναι πάντα ένδειξη καλής υγείας, αλλά και μια ζεστή, ξηρή μύτη δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ένα σκυλί είναι άρρωστο.

 

Η ακριβής αιτία για την οποία η μύτη των σκυλιών είναι συνήθως υγρή και κρύα δεν έχει διευκρινιστεί. Αν εξαιρέσουμε τους θρύλους που κατά καιρούς έχουν ακουστεί, πρόκειται για ένα θέμα προς συζήτηση μεταξύ των ειδικών, οι οποίοι, ωστόσο, προτείνουν ορισμένες εξηγήσεις:

 

Η μύτη του σκύλου «χώνεται» παντού, πολύ περισσότερο δε στο πιάτο με το φαγητό του. Έτσι την γλείφει συνεχώς, προκειμένου να την διατηρήσει καθαρή και δροσερή.

 

Τα σκυλιά καλύπτονται με τρίχωμα και δεν είναι σε θέση να αποβάλλουν τον ιδρώτα από το δέρμα, όπως οι άνθρωποι. Αντ 'αυτού, απομακρύνουν τη θερμότητα του σώματος μέσα από το στόμα τους, με λαχάνιασμα, καθώς και μέσω υγρών που εκκρίνονται από τη μύτη τους, με εξάτμιση. Ειδικοί βλεννογόνοι αδένες μέσα στα ρουθούνια του σκύλου παράγουν ένα διαυγές, υδαρές υγρό που βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας ψύξης.

 

Η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές ισχυρότερη από τη δική μας. Πιστεύεται ότι μια υγρή μύτη βοηθά στην απορρόφηση των μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού που μεταφέρουν ένα άρωμα, καθιστώντας τις πιο αχνές οσμές, εύκολα ανιχνεύσιμες.

 

Γιατί η μύτη ενός σκυλιού μερικές φορές είναι στεγνή

 

Η μύτη ενός υγιούς σκυλιού είναι συχνά ζεστή και ξηρή μετά τον ύπνο.

Για μερικά σκυλιά, μια ξηρή, «σκασμένη» μύτη είναι φυσιολογική, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν.

Η αφυδάτωση ή η άσκηση μπορεί να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η παραμονή στον ήλιο ή ο χρόνος που περνά ο σκύλος κοντά σε πηγή θερμότητας μπορεί να οδηγήσει σε μια στεγνή μύτη.

 

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

 

Η θερμοκρασία της μύτης του σκύλου σας είναι ένας «φτωχός» δείκτης της συνολικής θερμοκρασίας του σώματός του. Αν έχει μια ζεστή μύτη, αλλά είναι σε εγρήγορση και λειτουργεί φυσιολογικά, τότε είναι πιθανώς σε πολύ καλή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές φορές που η στεγνή, ζεστή μύτη θα μπορούσε να είναι ανησυχητική. Σε περίπτωση που σχετίζεται με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία, δείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως:

 

Νωθρότητα

Επώδυνη κίνηση

Κακή όρεξη

Ερυθρότητα ή / και απολέπιση του δέρματος πάνω ή γύρω από τη μύτη

Παρουσία ρινικής καταρροής

«Σκασμένη» μύτη ή πληγές και κρούστα στην περιοχή

 

Ακόμα κι αν η μύτη του σκύλου σας είναι υγρή και δροσερή, οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο.