25-05-2016
Μπορεί να εκπαιδευτεί ένα μεγάλο σε ηλικία σκυλί;

photo

Τα μεγάλα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν, εφαρμόζοντας ακριβώς τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται και στα κουτάβια. Κατά κάποιον τρόπο, μάλιστα, η εκπαίδευσή τους μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολη από ότι των μικρών.

 

Σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Mythbusters (ελληνική απόδοση: Μύθος ή Πραγματικότητα), το 2007, οι παρουσιαστές Adam Savage και Jamie Hyneman έθεσαν ως στόχο να εξετάσουν τη θεωρία ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά δεν μπορούν να μάθουν νέα «κόλπα».

 

Μετά από μόλις μια εβδομάδα δουλειάς με ένα ζευγάρι επτάχρονων Alaskan Malamutes, οι δύο παρουσιαστές κατέρριψαν αυτήν την μακροχρόνια πεποίθηση διδάσκοντας τα σκυλιά να κάθονται, να μένουν ακίνητα, να ξαπλώνουν, ακόμα και να δίνουν το χέρι.

 

Το ερώτημα που γεννιέται, ωστόσο, είναι το εξής: Αφού για αυτούς ήταν τόσο εύκολο, πώς αυτός ο μύθος είχε ριζώσει στην πρώτη θέση; Σύμφωνα με την Ένωση Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων της Αμερικής, θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι η εκπαίδευση ενός μεγαλύτερου σκυλιού συχνά διαρκεί περισσότερο από την εκπαίδευση ενός νεαρού, διότι θα πρέπει πρώτα να βοηθηθεί για να «ξεμάθει» τις ανεπιθύμητες συνήθειες.

 

Ένα μεγαλύτερο σκυλί μπορεί για χρόνια να κάνει πράγματα με «λάθος» τρόπο και απαιτείται χρόνος και υπομονή για να «σπάσει» τις κακές συνήθειες και να τις αντικαταστήσει με νέες. Παρόλα αυτά, η εκπαίδευση των μεγαλύτερης ηλικίας σκυλιών έχει και κάποια πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι είναι πιο ήρεμα και πιο ικανά να επικεντρωθούν στην δουλειά από ότι ένα παιχνιδιάρικο κουτάβι.

 

Φυσικά, δεν μπορεί κάθε μεγάλο σκυλί να μάθει νέους κανόνες. Τα σκυλιά με φυσικούς περιορισμούς μπορεί να δυσκολευτούν να εκτελέσουν ακόμη και τα βασικά τους καθήκοντα και εκείνα με γνωστικά ζητήματα, όπως είναι η άνοια, είναι απίθανο να μάθουν νέα πράγματα. Η Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρία, συμβουλεύει, ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει για το φαινομενικά νεαρό σκυλί σας, να έχετε κατά νου ότι τα σκυλιά φτάνουν στα γηριατρικά χρόνια τους μεταξύ των ηλικιών έξι και επτά (ανάλογα με το μέγεθος) και μπορεί να έχουν περισσότερους περιορισμούς από ό, τι εσείς έχετε συνειδητοποιήσει.

 

Αν η κατάσταση της υγείας του σκύλου σας είναι καλή, εφαρμόστε τις ίδιες δοκιμασμένες μεθόδους εκπαίδευσης που θα εφαρμόζατε και σε ένα κουτάβι. Να θυμάστε, όμως, ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή!