04-11-2015
Ελληνικό ελαιόλαδο: Έρευνα αποδεικνύει τη φαρμακευτική του δράση

photo

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συγκεκριμένης ελληνικής ποικιλίας, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη λήψη γνωστού φαρμάκου για το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σαν ασπίδα για το καρδιαγγειακό σύστημα λειτουργεί ουσία που εμπεριέχεται σε συγκεκριμένη ποικιλία ελληνικού ελαιόλαδου, με τα κλινικά δεδομένα να δείχνουν ότι η κατανάλωσή της μπορεί να μειώσει κατά 30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ευεργετικά οφέλη του ελαιολάδου είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στοιχεία ήταν μόνο επιδημιολογικά και εργαστηριακά. Η νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη σε ανθρώπους από Έλληνες επιστήμονες και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) στο Πανεπιστήμιο UC Davis, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών κουταλιών έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει την ίδια δράση με 400 mg ιπομπρουφένης και μάλιστα μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η ευεργετική του δράση οφείλεται σε μια ουσία που περιέχει, την ελαιοκανθάλη. Είναι ήδη γνωστό ότι η συγκεκριμένη ουσία  αναστέλλει το ίδιο ένζυμο που αναστέλλει και η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Στην πραγματικότητα, θεωρείται ένα φυσικό ΜΣΑΦ.

«Το κάψιμο που νιώθουμε στο λαιμό, όταν καταπίνουμε ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποδεικνύει την ύπαρξη της ελαιοκανθάλης», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, που συμμετείχε στην έρευνα, σε σχετική εκδήλωση.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες το λάδι από την ποικιλία Κορωνέικη και συγκεκριμένα της Πελοποννήσου, περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες ελαιοκανθάλης. Η μεγαλύτερη ποσότητα, μάλιστα εντοπίζεται στο αγουρέλαιο.

 

Η μελέτη

Κατά τη διάρκεια της μελέτης δόθηκαν σε εννέα υγιείς Καλιφορνέζους ηλικίας 25 ετών διαφορετικά είδη ελαιολάδου (ΠΟΠ Καλαμάτας, καλιφορνέζικο ποικιλίας Αρμπεκίνα και ένα ακριβό προϊόν από ράφι σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ) και καταγράφηκε με ειδική τεχνική μέτρησης η επίδραση στην αποφυγή θρόμβων. Στη συνέχεια τους χορηγήθηκε το φάρμακο ιπομπρουφένη και ακολούθησε αντιπαραβολή των αποτελεσμάτων. Η μελέτη, χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης και τα ευρήματά της θα μπορούσαν να ωφελήσουν εκατομμύρια ανθρώπων, παγκοσμίως αλλά και την οικονομία της χώρας μας.