08-11-2015
Έπαθε αναιμία από τις ψείρες

photo

Μια 22χρονη γυναίκα, από τη Σαουδική Αραβία, διαγνώστηκε με σοβαρή σιδηροπαινική αναιμία. Αιτία; Οι ψείρες που είχαν «κατασκηνώσει» στο κεφάλι της και της έπιναν το αίμα.

Με μια από τις πιο ασυνήθιστες αιτίες της σοβαρής ανεπάρκειας σιδήρου ήρθαν αντιμέτωποι οι γιατροί, όταν μια γυναίκα κατέφθασε στο νοσοκομείο, με ταχυκαρδία, ζάλη,  κόπωση και πόνο στο στήθος.

Ύστερα από την διεξαγωγή μιας σειράς εξετάσεων, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από έλλειψη σιδήρου, όμως, παρόλο που την είχαν υποβάλλει σε όλους τους σχετικούς ελέγχους δεν επιβεβαίωσαν καμία από τις γνωστές αιτίες της (βαριά περίοδος, εσωτερική αιμορραγία, κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών).

Μέχρι που παρατήρησαν ότι το κεφάλι της ήταν καλυμμένο από ψείρες  και κόνιδες (τα αβγά τους). Όταν, δε, εξέτασαν το τριχωτό της κεφαλής της διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτο σημάδια. Οι ψείρες ρουφούσαν το αίμα της γυναίκας καθημερινά, προκαλώντας έλλειψη σιδήρου και, στη συνέχεια, αναιμία.

Η αναιμία είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία μειώνεται η ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη. Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα.

«Οι βαριές και χρόνιες λοιμώξεις από ψείρες μπορεί να σχετίζονται με σοβαρή αναιμία, λόγω ανεπάρκειας σιδήρου», κατέληξαν οι γιατροί, γράφοντας στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Case Reports.

«Η προσβολή από ψείρες, θα πρέπει να θεωρείται ως πιθανή αιτία της σιδηροπενικής αναιμίας σε ασθενείς με κακές συνθήκες υγιεινής, όπως είναι τα παιδιά, οι άστεγοι και οι ψυχιατρικοί ασθενείς».

Η 22-χρονη είχε αποκαλύψει στους ειδικούς ότι μετά το θάνατο της μητέρας της, πριν από τέσσερα χρόνια, έπαθε κατάθλιψη και έλαβε αντικαταθλιπτική θεραπεία.

Ένα μήνα μετά τη λήψη συμπληρωμάτων και την υποβολή σε ψυχολογική θεραπεία, τα συμπτώματά της βελτιώθηκαν.

Σοβαρές εκθέσεις έχουν περιγράψει τις ψείρες του τριχωτού της κεφαλής ως αιτία της αναιμίας, σε παιδιά και βοοειδή.