19-12-2017
Γυναίκες: Τι αποκαλύπτουν τα πόδια τους για το μυαλό τους

photo

Οι γυναίκες που έχουν δυνατά πόδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την οξύτητα του μυαλού τους όταν γεράσουν, υποστηρίζει μια νέα μελέτη από τη Βρετανία.

Τη δύναμη των ποδιών με την υγεία του εγκεφάλου, ακόμα και σε ηλικίες που οι νοητικές λειτουργίες φθίνουν, συνέδεσαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο King's College στο Λονδίνο (KCL). Η δύναμη των ποδιών δείχνει αν κάποιος γυμνάζεται αρκετά, ώστε να διατηρεί σε καλή κατάσταση και το μυαλό του, εκτιμούν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι η επαρκής άσκηση οδηγεί στην παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών στον οργανισμό, οι οποίες διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Στη μελέτη, η οποία διήρκησε δέκα χρόνια, συμμετείχαν περισσότερα από 150 ζεύγη διδύμων. Κατά την έναρξή της, οι συμμετέχουσες είχαν ηλικία 43 έως 73 ετών.

Εφαρμόζοντας ειδικές μεθόδους, οι ερευνητές υπολόγισαν τη δύναμη των ποδιών των γυναικών και τις νοητικές λειτουργίες τους Τα τεστ των νοητικών λειτουργιών επαναλήφθηκαν στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δίδυμες με τα πιο δυνατά πόδια στην έναρξη της μελέτης, είχαν καλύτερη νοητική λειτουργία και λιγότερες σχετιζόμενες με την ηλικία εγκεφαλικές αλλοιώσεις στο τέλος της δεκαετίας. Αυτό, μάλιστα, ίσχυε ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για νοητική εκφύλιση (π.χ. ηλικία) και τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

«Η δύναμη των ποδιών ήταν στη μελέτη μας ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της έκτασης της νοητικής γήρανσης. Οι υπόλοιποι παράγοντες που που επηρεάζουν, όπως η καρδιολογική υγεία, ήταν επίσης σημαντικοί, αλλά η προγνωστική αξία της δύναμης των ποδιών παρέμεινε ισχυρή ακόμα κι όταν τους συμπεριλάβαμε στην ανάλυσή μας. Επομένως, αποτελεί αξιόπιστο δείκτη, ο οποίος αξιολογεί αν η φυσική δραστηριότητα ενός ατόμου είναι επαρκής για την υγεία του εγκεφάλου του», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Claire Steves, λέκτορας στο Τμήμα Μελέτης Διδύμων & Γενετικής Επιδημιολογίας, στο KCL.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Gerontology.