10-11-2015
10 καταξιωμένοι αθλητές αγωνίζονται κατά του διαβήτη

photo

Μια αποστολή αλλιώτικη από τις συνηθισμένες καλούνται να εκτελέσουν δέκα καταξιωμένοι Έλληνες αθλητές, με στόχο την «προπονηση» των παιδιών για γερή άμυνα απέναντι στο Διαβήτη.

 

Ως μέλη της εκστρατείας «Αποστολή "Διαβήτης". Είσαι μέρος της λύσης. Γίνε μέλος της ομάδας» 10 Έλληνες αθλητές επισκέπτονται αφιλοκερδώς, 10 Δημοτικά σχολεία σε 10 περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να συμβάλλουν στη διάδοση του μηνύματος για τη σημασία της άσκησης και της σωστής διατροφής στην πρόληψη του Διαβήτη.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Κώστας Γκατσιούδης, ο Νίκος Ρουμελιώτης, η Ανθή Καραγιάννη, ο Ανδρέας Ζήσιμος, ο Γιάννης Γεωργαλλής, ο Ανέστης Αναστασιάδης, ο Χριστόφορος Μερούσης και  ο Γιώργος Σιάκκας είναι οι αθλητές που συμπληρώνουν την «εθνική» δεκάδα στον αγώνα για την πρόληψη του διαβήτη. Η  «Αποστολή Διαβήτης» θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2015 μέχρι και το 2016, με προορισμό την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη, την Μυτιλήνη, την Ρόδο, την Καβάλα, την Κρήτη (Ρέθυμνο), τις Σέρρες, την Χίο, την Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα. Σε κάθε σχολείο θα παρευρεθεί ένας αθλητής, ο οποίος θα παραδώσει τον αθλητικό εξοπλισμό, όπως αυτός έχει ζητηθεί από το σχολείο, συμβάλλοντας έτσι  στην ενίσχυση της διάδοσης του μηνύματος για συστηματική άσκηση η οποία αποτελεί λύση για την πρόληψη του Διαβήτη.

 

photo

 

Στην Αποστολή «Διαβήτης» οι μαθητές της Ε' & ΣΤ' Δημοτικού, αναλαμβάνουν την αποστολή να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της καλής υγείας, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι τέχνης και γνώσης, ενώ μαζί με τους αγαπημένους τους αθλητές, τα παιδιά αναλαμβάνουν να πολλαπλασιάσουν το μήνυμα σε ακόμα περισσότερα παιδιά, γονείς και οικείους, ώστε όλοι μαζί να «κερδίσουμε» τον Διαβήτη. Η νόσος αποτελεί μια αυξανόμενη παγκόσμια επιδημία με περίπου 1.200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 350.000.000 παγκοσμίως, με το 90% αυτών να υποφέρει από Διαβήτη Τύπου 2. Ο Διαβήτης Τύπου 2 είναι συχνότερος στις ανεπτυγμένες χώρες καθώς συνδέεται άμεσα με τον «δυτικό τρόπο ζωής» όπως την έλλειψη άσκησης, την καθιστική ζωή και την ανθυγιεινή διατροφή και αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Ανακαλύπτω τους θησαυρούς της καλής υγείας. Άσκηση και υγιεινή διατροφή», σχεδιάστηκε από ομάδα εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην τέχνη, με την επιστημονική αρωγή της ΕΔΕ. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα και πως η συστηματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση του Διαβήτη, ενώ με τις πληροφορίες που θα συλλέξουν, θα φιλοτεχνήσουν τον δικό τους υγιή ανθρώπινο οργανισμό.

 

photo

 

«Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την σωστή διατροφή καθώς και για την άσκηση είναι ο βασικός πυλώνας πρόληψης του διαβήτη καθώς και άλλων χρονίων νοσημάτων. Παράλληλα, η εμπέδωση γνώσεων που αφορούν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχει πολλαπλά οφέλη στα παιδιά και στους νέους. Η εκστρατεία «Αποστολή Διαβήτης» είναι μια τέτοια προσπάθεια που θα συμβάλει σε αυτόν τον σκοπό. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με χαρά και τιμή θέτει τέτοιες δραστηριότητες υπό την αιγίδα της γιατί  μεταξύ των άλλων στοχεύει στην ενημέρωση αλλά και σε δράσεις για την κατανόηση και την πρόληψη του προβλήματος του σακχαρώδη διαβήτη», τόνισε ο  δρ. Ι. Ιωαννίδης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Διαβήτη, Διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου & του Ιατρείου Παχυσαρκίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας, Κωνσταντοπούλειο Πατησίων και πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας.

Η εκστρατεία ενημέρωσης «Αποστολή Διαβήτης» τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), διοργανώνεται από την Άγονη Γραμμή Γόνιμη, με την ευγενική υποστήριξη της ELPEN.