11-11-2015
«Ίαμα» από κρητικά βότανα για τις ιώσεις

photo

Ένα νέο σκεύασμα από κρητικά βότανα βρίσκεται πλέον στα ράφια των φαρμακείων και «υπόσχεται» σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Τρία κρητικά βότανα ένωσαν τις δυνάμεις τους με το κρητικό ελαιόλαδο, «μπήκαν» σε μία κάψουλα και δημιούργησαν ένα φυτικό σκεύασμα, με αντιοξειδωτική, αντιιική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Το Cretan Iama (Κρητικό Ίαμα), όπως είναι η εμπορική του ονομασία, παρασκεύασαν διακεκριμένοι γιατροί και βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Πρόκειται για ένα προϊόν πολυετούς έρευνας, το οποίο περιέχει έναν συνδυασμό αιθέριων ελαίων από θυμάρι (Coridοthymus Capitatus), φασκόμηλο (Salvia Fruticosa) και δίκταμο (Origanum Dictamnus), σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ο συνδυασμός αυτός λειτουργεί συνεργικά, ενώ τα βότανα που περιέχει προέρχονται από συγκεκριμένες ποικιλίες που φύονται ειδικά στο έδαφος της Κρήτης. Όπως τόνισαν οι ειδικοί, μάλιστα, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του προϊόντος, το θυμάρι που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, προέρχεται από την Κροατία και δεν έχει την ίδια δράση με το κρητικό.

Σε κλινική μελέτη που διεξήχθη στην Κρήτη μεταξύ 108 ανδρών και γυναικών με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης, το Κρητικό Ίαμα φάνηκε να περιορίζει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων (συνάχι, βήχας, ελαφρύς πυρετός), χωρίς παρενέργειες.

Το προϊόν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος στους ενήλικες, ενώ, λόγω του ότι δεν υπάρχουν κλινικές δημοσιευμένες μελέτες, δεν συνιστάται προς το παρόν για παιδιά και εγκύους αλλά ούτε και για προληπτική χρήση.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν χορηγείται με ιατρική συνταγή για κάποια πάθηση, αλλά δίνεται για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, ως συμπλήρωμα. Η χρήση του συνιστάται από την έναρξη των συμπτωμάτων, με την λήψη δύο δισκίων ημερησίως, για μία εβδομάδα.

Το Cretan IAMA ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής κ ΠΦΥ, Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας και Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.