13-11-2015
Έρευνα: Τι «κοιτάνε» οι γυναίκες σε έναν δωρητή σπέρματος

photo

Την ώρα που η ζήτηση δωρητών σπέρματος παγκοσμίως βρίσκεται σε επίπεδα «ρεκόρ», νέα μελέτη αποκαλύπτει το προφίλ των ανδρών που επιλέγουν οι γυναίκες.

Οι έξυπνοι, οι ντροπαλοί, οι ήρεμοι και οι μεθοδικοί άνδρες αποτελούν την πρώτη επιλογή των γυναικών όταν ψάχνουν δωρητή σπέρματος, προκειμένου να ζήσουν το μεγαλείο της μητρότητας, παρά τις αντιξοότητες που συναντούν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα, διαδικτυακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, σε 56 δωρητές σπέρματος.

Οι συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 23 και 66 ετών, ήταν από την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012 και του 2013 μέσω online ερευνών σε διαδικτυακές σελίδες και φόρουμ («επί πληρωμής» ή όχι) δωρεάς σπέρματος.

Το εκπληκτικό στοιχείο ήταν ότι ενώ οι γυναίκες ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να επιλέξουν το σπέρμα ενός δύστροπου ή κοινωνικά αδέξιου άνδρα, ταυτόχρονα οι δωρητές με έντονες και εξωστρεφείς προσωπικότητες είχαν, επίσης, μικρότερη ζήτηση.

«Η έρευνα έχει δείξει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι είναι καλοί στο να κρίνουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, καθώς και τα επίπεδα της νοημοσύνης με ελάχιστη μόνο έκθεση στην εμφάνιση και την συμπεριφορά των άλλων και τα ευρήματά μας φαίνεται να συμφωνούν», δήλωσε ο ερευνητής Stephen Whyte. «Η online αγορά δωρεάς σπέρματος λειτουργεί αρκετά διαφορετικά από τις κλινικές γονιμότητας, διευκολύνοντας περισσότερο την αλληλεπίδραση μεταξύ του δικαιούχου και του δότη. Αυτό μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε τα ατομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του δότη και το κατά πόσο είναι πιθανό να επιλεγεί από τις γυναίκες ως δωρητής».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Applied Economic Letters.