17-11-2015
Απέκτησε νέο πρόσωπο παίζοντας τη ζωή του «κορώνα-γράμματα»

photo

Ένας Αμερικανός πυροσβέστης υποβλήθηκε μεταμόσχευση προσώπου, με πιθανότητες επιβίωσης 50/50.

Η πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο, η οποία συμπεριέλαβε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής, τα αυτιά και τα βλέφαρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αμερική.

Η επέμβαση, η οποία έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, διήρκησε 26 ολόκληρες ώρες και είχε 50% πιθανότητες επιτυχίας.

Δέκτης ήταν ο 41χρονος Pat Hardison, ένας πυροσβέστης, ο οποίος έπαθε εγκαύματα τρίτου βαθμού σε ολόκληρο το κεφάλι του, στην προσπάθειά του να σώσει μια γυναίκα που είχε παγιδευτεί στο φλεγόμενο σπίτι της.

Τα παιδιά του είχαν τρομοκρατηθεί από το παραμορφωμένο πρόσωπό του (είχε χάσει όλα τα χαρακτηριστικά του) και έτσι αποφάσισε να υποβληθεί στην επικίνδυνη επέμβαση.

Η μεταμόσχευση έγινε τον περασμένο Αύγουστο, με δότη τον 26χρονο, David Rodebaugh, ο οποίος είχε τραυματισθεί θανάσιμα σε δυστύχημα με ποδήλατο. Στο εγχείρημα συμμετείχαν δύο χειρουργικές ομάδες, η μία εκ των οποίων έλαβε τους ιστούς από το δότη και η άλλη τους τοποθέτησε στον δέκτη.

Σήμερα, ο κ. Hardison έχει φρύδια, βλέφαρα, μύτη, στόμα, αυτιά και μαλλιά. Ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η τελική μορφή του, καθώς θα χρειαστούν μερικές ακόμα επεμβάσεις για να αφαιρεθεί η περίσσεια δέρματος γύρω από τα βλέφαρα και τα χείλη του. Ο ίδιος δηλώνει πανευτυχής, παρόλο που πρέπει να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, εφ' όρου ζωής, για να μην απορρίψει ο οργανισμός του τους μεταμοσχευμένους ιστούς.

 

Hardison, pictured in 1999 - two years before his accident - with his two daughters, Averi, left, and Alison

O Pat Hardison, με δύο από τα πέντε παιδιά του, πριν παραμορφωθεί το πρόσωπό του.