20-11-2015
«Έξυπνο» τζελ σκοτώνει τους καρκινικούς όγκους

photo

Μια επαναστατική προσέγγιση στην θεραπεία του καρκίνου έχουν αναπτύξει Καναδοί ερευνητές, η οποία φαίνεται να πλεονεκτεί, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Νέα μελέτη περιγράφει τον τρόπο με τον οποίον οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα έξυπνο biogel που μεταφέρει αντικαρκινικούς παράγοντες απευθείας στους όγκους. Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι η βιογέλη αποδίδει καλά εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Εάν τα ίδια αποτελέσματα μπορέσουν να επιτευχθούν και σε ασθενείς, τότε θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση στη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δύναμη της νέας βιογέλης είναι η συμβατότητά της με τα αντικαρκινικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και επιτρέπει στα κύτταρα ή τα αντικαρκινικά φάρμακα να εγχυθούν απ ευθείας εντός του καρκινικού όγκου, αντί να διοχετευτούν στην κυκλοφορία του αίματος. Ελπίζουν μάλιστα ότι αυτή η στοχευμένη προσέγγιση θα προάγει τις υπάρχουσες ανοσοθεραπείες.

Η ανοσοθεραπεία είναι μια σχετικά νέα μέθοδος θεραπείας που επιστρατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα ή τμήματά του, για την καταπολέμηση της νόσου. Μία μορφή ανοσοθεραπείας  (adoptive cell therapy)  χρησιμοποιεί αντικαρκινικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο.

Ο στόχος της  είναι να ενισχύσει την παρουσία των Τ λεμφοκυττάρων ή Τ κυττάρων στο σώμα, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά για να εξαλείψουν τον καρκίνο.

Με αυτήν την θεραπεία, τα επιπλέον Τ  κύτταρα καλλιεργούνται στο εργαστήριο από δείγματα που λαμβάνονται από τον ασθενή και στη συνέχεια εγχέονται εκ νέου στον οργανισμό του για να τονώσουν τα αποθέματά του.

Ωστόσο, ενώ η θεραπεία έχει δείξει κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα, δεν παράγει πάντα αρκετά Τ κύτταρα για να σκοτώσει τον καρκίνο εντελώς. Επίσης, πρέπει να χορηγηθεί με υψηλές δόσεις της ορμόνης ιντερλευκίνη-2, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές.

Τα πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης, τον καθηγητή Ιατρικής, R?jean Lapointe, το πλεονέκτημα της τεχνικής τους είναι ότι απαιτούνται λιγότερα Τ κύτταρα.

«Με την τεχνική μας, χρειαζόμαστε να διαχειριστούμε μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια Τ κύτταρα, αντί για τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται σήμερα», επισημαίνει.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι μπορούν να χορηγηθούν ενώσεις που επιστρατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσει στον αγώνα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η γέλη είναι μη τοξική και προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον, στο οποίο τα εγκυστωμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν. Δρα, κατά κάποιον τρόπο, ως «κυτταρική δεξαμενή» για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η ομάδα δοκίμασε με επιτυχία το «έξυπνο» βιοτζέλ σε διάφορα μοντέλα καρκινικών όγκων του δοκιμαστικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένων του μελανώματος και του καρκίνου του νεφρού.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Κέντρο Νοσοκομειακής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Biomaterials.