21-11-2015
Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει πώς το κάπνισμα της μητέρας επηρεάζει το έμβρυο

photo

Δείτε τις επιπτώσεις που έχει στο μωρό σας το κάπνισμα και σκεφτείτε το καλά πριν ξαναβάλετε το τσιγάρο στο στόμα σας.

Το θαύμα έχει αρχίσει ήδη να συντελείται κι εσείς περιμένετε με κομμένη την ανάσα, να το βιώσετε. Είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στη ζωή σας και η ευτυχία σας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αυτό το παιδί το αγαπάτε ήδη και λαχταράτε τη στιγμή που θα το σφίξετε στην αγκαλιά σας. Θα μπορούσατε να κάνετε τα πάντα γι' αυτό, εκτός από το να κόψετε το κάπνισμα.

Όμως, παρόλο που αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, σίγουρα αξίζει τον κόπο, αν αναλογιστείτε πόσο κακό κάνει σ' εσάς και στο παιδί σας.

Κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο, η νικοτίνη διαπερνά τον πλακούντα και ελαττώνει το οξυγόνο που φτάνει στο έμβρυο, με αποτέλεσμα να λαμβάνει λιγότερα -απαραίτητα για την ανάπτυξή του- θρεπτικά συστατικά αλλά και τοξίνες που διοχετεύονται στην κυκλοφορία σας με το κάπνισμα.

Το έμβρυο, μέχρι να γεννηθεί, δεν έχει αναπνευστικό σύστημα με εισπνοή και εκπνοή, αλλά παίρνει οξυγόνο μέσω της μητέρας. Αυτό σημαίνει ότι δεν εκπνέει αυτά που η μητέρα του εισπνέει με το τσιγάρο, γι' αυτό και οι γιατροί συνιστούν πλήρη αποχή από το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ακόμα και τα 2-3 τσιγάρα την ημέρα, είναι αρκετά για να δημιουργήσουν προβλήματα στο έμβρυο. Αν μία μητέρα καπνίζει για 270 μέρες που διαρκεί η περίοδος της εγκυμοσύνης, τρία τσιγάρα την ημέρα, θα γεννήσει ένα παιδί το οποίο θα έχει ήδη καπνίσει 800 τσιγάρα. Κάθε επιπλέον τσιγάρο, δρα αθροιστικά, καθώς επειδή όπως προαναφέρθηκε το έμβρυο δεν έχει πνεύμονες που εισπνέουν και εκπνέουν, ό,τι εισπνέει μένει στην κυκλοφορία του, στους ιστούς του κοκ., ενώ παράλληλα αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς του.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος κατά την κύηση είναι πολλές και σοβαρές. Μπορεί να προκληθεί αποβολή ή υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου, βλάβη στον εγκέφαλό του και πρόωρος τοκετός. Αλλά ακόμα και αν γεννηθεί ένα υγιές μωρό, ενδέχεται να εμφανίσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, υπέρταση, χαμηλό ανοσοποιητικό, μέχρι και σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν προδιάθεση για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή του.

Δείτε το βίντεο: