19-04-2018
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αγαπάμε ανθρώπους που δεν αγαπούν τον εαυτό τους

photo

Είναι δύσκολο να αγαπάς κάποιον όταν δεν σου επιτρέπει να το κάνεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γυρίσει η κατάσταση μπούμερανγκ ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό.

«Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, πώς περιμένεις να σε αγαπήσουν οι άλλοι;». Αυτό είναι ένα ερώτημα που συχνά θέτουν οι ειδικοί, αφήνοντάς μας να «ψαχνόμαστε» για μια απάντηση που θα φαίνεται λογική, ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν είναι.

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν έναν σύντροφο, προκειμένου να καλύψουν το κενό της αγάπης που ΔΕΝ νιώθουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Όμως αν οι ίδιοι δεν αγαπήσουν αυτό που είναι, δεν θα το κάνει κανείς γι' αυτούς. Όχι γιατί δεν θα βρεθούνε καλοθελητές, αλλά γιατί οι ίδιοι δεν θα τους το επιτρέψουν.

Κι εδώ είναι που ξεκινάει το «μαρτύριο» των ανθρώπων που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά. Αυτών που θέλουν και μπορούν να αγαπήσουν, αλλά δεν βρίσουν πρόσφορο έδαφος. Αυτών που επενδύουν σε μια κατάσταση, η οποία δεν αποκλείεται (κάθε άλλο) να οδηγήσει στο απόλυτο «κραχ».

4 λόγοι που δυσκολεύουν την κατάσταση

1. Εάν ο σύντροφός σας βρίσκει ελλείμματα στον εαυτό του, τότε μπορεί να βασιστεί σ' εσάς για να καλύψετε τα κενά του. Κάτι τέτοιο στην αρχή μπορεί να σας προκαλεί θετικά συναισθήματα, καθώς αρέσει στους ανθρώπους να νιώθουν απαραίτητοι. Ωστόσο, αν έχει μεγάλη διάρκεια, ενδέχεται να μετατραπεί σε υπερβολική ανάγκη ή εξάρτηση, κάνοντάς σας να νιώθετε λιγότερο αποδεκτοί γι' αυτό που είστε και περισσότερο αναγκαίοι γι' αυτά που μπορείτε να προσφέρετε.

2. Ενδεχομένως να είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν αυτός επιμένει να «στέκεται» στα αρνητικά λόγια σας, προβάλλοντας τα δικά του αισθήματα ανεπάρκειας επάνω σας. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να παρακολουθεί στενά αυτά που λέτε, ίσως ακόμη και να ελαττώσετε την επικοινωνία μαζί του, αφού γίνεται ολοένα και πιο απογοητευτική και φαινομενικά άσκοπη. Θέλετε να τον ενθαρρύνετε, αλλά είναι δύσκολο αυτό να πάει μακριά, αν ο σύντροφός σας εξακολουθεί να απορρίπτει την υποστήριξή σας.

3. Ο σύντροφός σας μπορεί να απορρίψει τη βοήθεια που του προσφέρετε, παρόλο που πραγματικά τη χρειάζεται. Ενδεχομένως, να μην αισθάνεται άξιος της φροντίδας σας και να μην θέλει να σας γίνει βάρος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βλέπετε το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει να υποφέρει. Είναι ακόμα χειρότερο όταν προσπαθείτε να το βοηθήσετε, αλλά δεν δέχεται τη βοήθειά σας. Ειδικά όταν πιστεύετε ακράδαντα ότι μπορείτε να το κάνετε, αρκεί να σας το επιτρέψει.

4. Το να φροντίζετε κάποιον που δεν νοιάζεται για τον εαυτό του μπορεί να είναι άκρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό. Μετά από λίγο καιρό, ενδέχεται να αρχίσετε να νιώθετε ότι οι προσπάθειές σας πέφτουν στο κενό. Ότι ξοδεύετε χρόνο και ενέργεια, προσπαθώντας να ενισχύσετε τον σύντροφό σας και αυτός προσπαθεί το ίδιο σκληρά για να ρίξει τον εαυτό του πιο χαμηλά.

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Αν έχετε σχέση με ένα τέτοιου είδους πρόσωπο για αρκετό καιρό, πιθανώς είστε ένα άτομο που του αρέσει να φροντίζει τους άλλους και έχει αρκετή υπομονή. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε και τον εαυτό σας. Ενδεχομένως να αποκομίζετε τεράστια ικανοποίηση και εκπλήρωση με το να βοηθάτε τον σύντροφό σας αλλά και αγάπη και χαρά εκ μέρους του.

Αν ειλικρινά μπορείτε να εκλάβετε την αυτοαπέχθεια του ως μια ιδιορρυθμία, την οποία μπορείτε εύκολα να διαχειριστείτε, με μικρό για εσάς κόστος, τότε αυτό είναι αποδεκτό. Αλλά αν έχετε διαπιστώσει ότι θυσιάζετε πάρα πολλά από τη δική σας ευημερία στην υπηρεσία των αναγκών του, αν είστε απογοητευμένοι και νιώθετε ότι οι προσπάθειές σας πάνε χαμένες ή εάν αισθάνεστε ότι οι δικές σας ανάγκες παραμελούνται ή καταστέλλονται, κάτι πρέπει να αλλάξει.

Αυτό μπορεί να σημαίνει την έναρξη ενός διαλόγου για τις ανησυχίες σας ή ακόμα και το τέλος της σχέσης. Ό, τι κι αν κάνετε, δεν μπορείτε να αφήσετε τις ανάγκες του να επισκιάσουν τις δικές σας. Η αποτυχία των άλλων ανθρώπων να αγαπούν τον εαυτό τους δεν πρέπει ποτέ να σας κάνει να ξεχάσετε να αγαπάτε τον δικό σας εαυτό.