24-11-2015
Αιμορροΐδες: Αποτελεσματική αντιμετώπιση με την τεχνική HeLP

photo

Εξατομικευμένη προσέγγιση και θεραπεία στο πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας  2ου και 3ου βαθμού, προσφέρει η τεχνική λέιζερ «HeLP».

Οι αιμορροΐδες ταλαιπωρούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, έναν στους τρεις συνανθρώπους μας, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τους. Τσούξιμο, πόνος, φαγούρα και συχνά αιμορραγίες είναι τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι πάσχοντες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν αναζητούν θεραπεία έγκαιρα.

Η αιμορροϊδοπάθεια ακόμη και στις μέρες μας, για πολλούς αποτελεί «ταμπού». Έτσι, πολλοί πάσχοντες καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια, με αποτέλεσμα να αφήνουν το πρόβλημα να εξελίσσεται και να μεγαλώνει.

Η αιτία που ενεργοποιεί την αιμορροϊδοπάθεια είναι συνήθως η ενδοκοιλιακή πίεση. Γι΄αυτό και είναι από τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται στις εγκύους και στα παχύσαρκα άτομα. Επιπλέον μπορεί το πρόβλημα να παρουσιαστεί μετά από τη άρση βάρους ή κατά την κένωση. Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εσωτερικές ή εξωτερικές. Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης επιλέγεται και ο τρόπος αντιμετώπισης.

Οι θεραπείες

Η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική.

Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, αρκετό νερό, χρήση ειδικών αλοιφών στην περιοχή μπορεί να κάνουν το πρόβλημα των εσωτερικών αιμορροϊδων να υποχωρήσει, παροδικά. Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου να μην «πυροδοτούνται» τα έντονα συμπτώματα.

Ως προς την επεμβατκή αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι, όπως είναι η τεχνική κατά Logo, η τεχνική HAL (απολίνωση με υπερήχους), η αντιμετώπιση τους με Laser (CO2 ή diode). Η επιλογή της μεθόδου βασίζεται στα ευρήματα της εξέτασης και στο βαθμό αιμορροϊδοπάθειας του εκάστοτε ασθενούς.

Laser - τεχνική HeLP

Για τη θεραπεία αιμορροΐδων 2ου και 3ου βαθμού ενδείκνυται η τεχνική HeLP (Hemorhoid Laser Procedure), η οποία έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.

Εφαρμόζεται με τη χρήση υπερσύγχρονου χειρουργικού Lase,r τελευταίας γενιάς, υπό την καθοδήγηση υπερήχων, μέσω ειδικά σχεδιασμένου πρωκτοσκοπίου.

Όπως εξηγεί ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός, Δρ Δημήτρης Φιλίππου, «η μέθοδος είναι απλή, αναίμακτη και δεν πραγματοποιείται αφαίρεση ή εκτομή ιστού, αλλά μόνο καταστροφή των αγγείων με φωτοπηξία. Συγκεκριμένα εισάγεται το ειδικό πρωκτοσκόπιο, με τη χρήση των υπερήχων εντοπίζεται το αγγείο και ο αιμορροϊδικός όζος και στη συνέχεια ασκείται ενέργεια από τη συσκευή laser, με αποτέλεσμα ο όζος να συρρικνωθεί και το αγγείο να καταστραφεί φωτοδυναμικά. Στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου καταστραφούν όλοι οι αιμορροϊδικοί όζοι. Το τελικό αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ενώ η συρρίκνωση των όζων συνεχίζεται για αρκετό καιρό».

Η τεχνική HeLP παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • είναι αναίμακτη
  • μπορεί να γίνει με τοπική ή και καθόλου αναισθησία
  • δεν απαιτείται νοσηλεία
  • παρουσιάζει ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών
  • παρουσιάζει εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
  • έχει μικρή πιθανότητα υποτροπής
  • διαρκεί πολύ λίγο (10-15 λεπτά)
  • επιτρέπει την άμεση επιστροφή του ασθενή στο σπίτι του μετά τη θεραπεία  και την άμεση επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες
  • μεταξύ των ασθενών είναι η πιο δημοφιλής
  • είναι η πιο καλά ανεκτή μέθοδος