24-11-2015
Δείτε πόσο εύκολο είναι να αρρωστήστε από ένα... φτάρνισμα

photo

Μια νέα μελέτη δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τα σταγονίδια του φταρνίσματος εξαπλώνονται σε ένα ολόκληρο δωμάτιο και μάλιστα με ταχύτητα... φωτός.

Ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης, ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), διαπιστώνουν πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούμε να μολυνθούμε από ένα φτέρνισμα. Αρκεί να βρισκόμαστε στο ίδιο δωμάτιο με αυτόν που φταρνίζεται.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αναλύοντας τα βίντεο δύο υγιών ατόμων, τα οποία φταρνίστηκαν περίπου 50 φορές για αρκετές ημέρες.

Είναι γνωστό ότι με το φτάρνισμα μπορεί να εξαπλωθούν μολυσματικές ασθένειες, όπως η ιλαρά και η γρίπη, καθώς οι ιοί οι οποίοι εξέρχονται μαζί με τα σταγονίδια, μπορεί να εισπνευσθούν από άλλους ή να εναποτεθούν σε επιφάνειες, τις οποίες αργότερα θα αγγίξουν.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό τα σταγονίδια μπορούν να εξαπλωθούν ή γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν την ασθένεια μέσω του φταρνίσματος από τους άλλους.

Προηγούμενη μελέτη της ομάδας με επικεφαλής την Lydia Bourouiba, από το ΜΙΤ, διαπίστωσε ότι τα σταγονίδια του φταρνίσματος μπορούν να καλύψουν μια περιοχή στο μέγεθος ενός δωματίου και να φτάσουν στο ύψος της οροφής μέσα σε 2 λεπτά, από τη στιγμή που θα εξέλθουν από το στόμα.

Στην νέα μελέτη τους ανακάλυψαν ότι το τελικό τους σχήμα και μέγεθος το αποκτούν μέσα στο «υψηλής προώθησης νέφος», όπως το αποκαλούν, το οποίο δημιουργείται κάθε φορά που φταρνιζόμαστε.

«Τα σταγονίδια δεν είναι ήδη σχηματισμένα και ομοιόμορφα κατανεμημένα κατά την έξοδό τους από το στόμα, όπως εικάζαμε έως σήμερα», εξήγησε η δρ Bourouiba.

Σύμφωνα με την ίδια, υφίστανται πολύπλοκες, διαδοχικές διασπάσεις καθώς βγαίνουν από τους πνεύμονες, διέρχονται από τα χείλια και διασκορπίζονται στον αέρα, με τις οποίες αποκτούν το τελικό σχήμα και μέγεθός τους».

«Μαθαίνοντας περισσότερα για τη δυναμική του φτερνίσματος μπορεί να οδηγηθούμε σε νέους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης ασθενειών, ιδίως κατά τη διάρκεια επιδημιών ή πανδημιών», κατέληξε

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας (2015), που διεξάγεται στην Αλαμπάμα.