25-11-2015
ΚΤΜ: Η νέα εξέταση που εντοπίζει με 100% ακρίβεια τις προκαρκινικές αλλοιώσεις

photo

Μια νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου εντοπίζει με 100% ακρίβεια τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας και μπορεί να μειώσει κατά 75% τη θνησιμότητα από τη νόσο.

Το HPV DNA test είναι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ), σε σχέση με το τεστ Παπανικολάου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχετική συνέντευξη τύπου. Διακόσια πενήντα από τα εξακόσια νέα περιστατικά ΚΤΜ, κάθε χρόνο, στην Ελλάδα χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο, ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση από τον Iό των Aνθρωπίνων Uηλωμάτων (Human Papilloma Virus ή HPV). Υπάρχουν 80 τύποι του ιού HPV, ωστόσο οι πλέον ογκογόνοι είναι οι 16 και 18. Το  HPV DNA test, αναγνωρίζει τα προκαρκινικά στάδια στον τράχηλο της μήτρας, ανιχνεύοντας  το ιικό DNA και τους ογκογόνους τύπους.

«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης του καρκίνου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου», τόνισε ο Καθηγητής Ιωάννης Κυριόπουλος.

Τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) προέκυψαν από κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών, στη χώρα μας, το διάστημα 2012-2014, από την ερευνητική ομάδα HERMES ("HEllenic Real life Multicentric cErvical Screening" study group), σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια 5 πόλεων πανελλαδικά.

«Η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7% ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%», αναφέρει ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Αγοραστός.

«Ουσιαστικά από τη μελέτη, πιστοποιήσαμε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Η ανίχνευση του ιικού DNA με ταυτόχρονη ανίχνευση της ύπαρξης των τύπων 16 και 18 ? των δύο πλέον ογκογόνων τύπων του ιού ? θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία πληθυσμιακού ελέγχου πρώτης γραμμής για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test, η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε 3 χρόνια», καταλήγει.